VBox7 logo

Природата срещу вирусите! Изпитани рецепти за превенция с етерични масла

4 179 10.03.2020

Коронавирусът уплаши милиони хора по света, което доведе до изчерпване на складови наличности на предпазни маски и дезинфекционни гелове. В такъв момент на помощ ни идва природата, която също разполага с мощни средства за справяне с бактерии и вируси. 

Фармацевтът Альона Гъркова представи в ефира на "На Кафе" доказани рецепти за антиинфекциозни и антивирусни смеси от етерични масла. За тези масла е доказано, че успяват да разбият белтъчната капсула на вирусите. Етеричните масла обаче могат да бъдат опасни за хора с епилепсия, астма или пък за бременни.

Защита за дома

В празно шишенце се смесват 3 мл. чаено дърво, 3 мл. евкалипт радиата, 0,5 мл. риган, 3 мл. лимон. Тази формула е най-успешната и силната според редица професори по фармация. Получената смес от масла може да се капе върху шалове, шапки, възглавници, пердета, както и да се добавя към течен сапун или шампоан.

Защита навън

В шишенце се смесват в равни части масла от мащерка, лавандула, чаено дърво и евкалипт радиата, растително масло по избор (олио, зехтин). Получената смес може да се маже върху гърдите, краката, навсякъде по тялото.

Антиинфекциозен спрей

В празно шише се смесват следните масла: 1 мл. лимонена трева, 1 мл. чаено дърво, 2 мл. лавандула спика, 100 мл. лавандулов спирт, 2 мл. лимон. Най-добре е сместа да се изсипе в шишенце с пулверизатор, за да бъде по-удобна употребата му.

4 179 10.03.2020

Още от OMG Facts