VBox7 logo

5 ситуации, в които да се разплачете, е най-добре за здравето ви!

1 520 18.10.2019

Всеки знае, че няма нищо по-лесно от това една жена да се разплаче. Даже проучване показва, че американките плачат средно по 3,5 пъти на месец. Обществото е заклеймило плачът за знак за слабост.

Но, оказва се, има някои ситуации, при които да се разплачеш, всъщност е добре. Просто защото се активира система, имаща успокояващ ефект върху мозъка. Кои са тези състояния и ситуации?

1. Стрес

via GIPHY

През 2014 г. проучване показва, че хората, които плачат, когато са в ситуация на стрес, се успокояват по-бързо, въпреки че изглеждат по-афектирани. Резултатите може да не дойдат веднага, но тялото на хормонално ниво се успокоява.

2. Кръвно налягане

via GIPHY

Високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи състояния на тялото - инфаркт, инсулт, деменция, отказ на бъбреците. Някои проучвания обаче сочат, че ако човек с високо кръвно се разплаче, не просто ще свали кръвното, но и ще успокои пулса си.

3. Детоксикация

via GIPHY

Сълзите помагат на тялото да се "измият" токсините, които тялото е произвело или приело по време на стрес. Така се държат стабилни нива на кортизол.

4. Смяна на настроенията

via GIPHY

Някои учени смятат, че зад смяната на настроенията стои високото ниво на манган в тялото. Когато плачем, нивата на веществото се регулира. 

5. Болка

via GIPHY

Когато страдаме от физическа болка, тялото има своя начин за справяне с нея. Когато плачем, отделяме вещества като окситоцин и ендорфин, които не помагат да се справим с болката.

Източник thumbnail: Charday Penn/VladimirFLoyd/filistimlyanin/iStock

1 520 18.10.2019

Още от Кaк дa