Модели албиноси, които промениха модната индустрия!

681

Автор: Дарина Караколева

My Impact

Албиносите са хора, които не произвеждат достатъчно меланин - пигмент, отговорен за цвета на кожата, косата и очите. Причината за това е отсъствието на ензима тирозиназа, необходим за неговото формиране. В резултат на това албиносите имат светла кожа, бяла или много светложълта коса. 

Природата е жестока и отхвърля различните. 

В миналото албиносите са се сблъсквали със значителна дискриминация и социално изключване. Техният необичаен външен вид често е бил обект на насмешки и се е стигало до това да бъдат изолирани от обществото. 

През последните години модната индустрия започна да променя възприятието си за красотата и включи албиносите в своите кампании и шоута. Някои фотографи дори отделят специално внимание на албиносите, за да привлекат вниманието към тяхната необикновена красота. 

Поколението Z са хора, чиято основна мисия е да са различни. Те отказват да вървят по стъпките на своите родители. Приемат хората с увреждания, толерантни са и към всички с различна сексуална ориентация, религиозни или дори политически възгледи. 

Известни фотографи днес отделят специално внимание на албиносите, за да привлекат вниманието към тяхната необикновена красота. 

Един от първите модели албиноси, който се превърна в икона на модата, е Шон Рос. Той се появи на корицата на списание "Vogue" през 1997 година и оттогава  работи с някои от най-големите модни марки като Givenchy, Jean Paul Gaultier и Tom Ford. Присъствието на Шон Рос в модната индустрия помогна на албиносите да бъдат приети като равни с другите.

 

Интересен факт е, че Шон Рос се е появявал в музикални клипове на Лана Дел Рей, Бионсе и Кейти Пери и дори има свой собствен хаштаг, наречен InMySkinIWin, с цел да промени възприятията за класическа красота. „Ако отделим време да се вслушаме в критиките на другите, разбираме, че тези критики всъщност са продукт на техните собствени страхове и несигурност“, казва Рос.

Стивън Томпсън 

Необикновеният външен вид и порцелановата кожа на Стивън Томпсън го отвеждат до модния подиум, въпреки че никога не е мечтаел за кариера на модел.

Снимките му са по страниците на множество модни списания и Стивън е търсено лице за рекламните кампании на много водещи марки. Той има брат близнак, който не е албинос. 

 

„Хората искат да бъдат бунтари и променят външния си вид. Можете да кажете за мен, аз съм просто роден бунтар. Гените ми са бунтовнически“, казва той. 

 

Sanele Junior Xaba 

Sanele Xaba е първият  мъж модел в Южна Африка с албинизъм. Той пробива в модната индустрия, когато е на 16 години.

Но пътят му към себеприемането е дълъг, докато южноафриканска агенция за модели издига увереността му на съвсем ново ниво. Появявал се е в списания като GQ и Marie Claire.

 

„Искам да ме възприемат като модел с различен нюанс, а не просто модел без пигментация. Не искам да ме възприемат като страдащ от заболяване", казва той.

 

Настя Жидкова

Настя Жидкова е определяна за най-красивото момиче албинос в света. Тя е родена през 1996 г. в Русия. Като тийнейджър тя не приемала външния си вид и боядисала косата и дори миглите си.

Красивата Настя промени модната индустрия в Русия, и в света. Тя е и талантлива певица. 

 

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Десподов показа гаджето си!🤩😜
Румен Радев се обърна срещу ХЕЙТА! Караница в коментарите!
Откриха две бебета динозаври!😲😲
YouTuber-ът Шейн Доусън има близнаци с мъжа си!
Ники Минаж издаде нов албум!😲🎶
Защо rizz стана дума на 2023 година?🤩
Вдъхновителка или измамница: Тя ли е първата жена, посетила всяка страна в света?
Ивка Бейбе става акробат? 😲😲😲
Американски инфлуенсър ВЗРИВИ  TikTok  с БГ песен! 😲🎶🤩
Румен Радев стана фризьор🤩😲
Бензема не иска да играе с Роналдо и Меси в своя идеален отбор!😲⚽
Семейна снимка на Риана предизвика хейт коментари?
Азис защитава силикона на Ивка Бейбе!
Започва най- странното онлайн шоу! 🧐😲
Какви са тихите панически атаки. Може ли да ги имате? 😲
Три мистериозни места в Родопите 😮
Мечтата на младите: Искам да съм инфлуенсър и да ми плащат 😁😎
Иновативно управление на околната среда: AI срещу климатичната криза🧐
Креативност и непредсказуемост: AI се разбунтува, наруши правилата 🧐
Какво прави в свободното си време Григор Димитров?⭐🎾
По-лек учебен материал ли е решението🧐
Вижте какво се случи с този робот! 😲
Емрах с новия си Ролекс за 40 бона 😜
Николета Лозанова няма да ражда в ефир! 😬
Най-доброто от вълнуващото събитие на Edna.bg!!
Вижте кои участници от "Игри на волята" се РАЗБИХА в пловдивска чалготека 🥳
ШОКИРАЩО! Да пееш Риана докато те гони мечка!
ИЗНЕВЕРИЛА ли е Денислава на Рълев?
Какво се случи между Тони Стораро и Азис?
Ето кой е ГАДЖЕТО НА СЕЛЕНА ГОМЕЗ!
Мечки „дебнат“ шофьорите на пътя!