Днес е прекрасен ден! Честитете празника на всички с хубавите имена...

5 022 16.03.2021

Празниците

На днешната дата (17 март), почитаме паметта на св. преподобни Алексий, човек Божи. За него е известно, че е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики. Неговите родителите решили да го оженят рано, въпреки намерението му да се отдаде на Бога.

Легендата разказва, че точно преди сватбата на Алексий му се явил Св. Павел, който му казал: "Този, който обича баща и майка повече от мен, не е достоен за мен". Пред самия олтар Алексий погледнал кръста с угризения, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки.

Виж още: Графа за дългото сбогувана с майка му, връзката с баща му и отношението към славата

Почти целия си съзнателен живот светецът прекарал в мълчание и укривал своята самоличност, в името на своето обещание към Бога. Наказанията и лишенията, на които сам се подложил заради колебанието си, били прекалено жестоки и забулени в мълчание. Званието "Божи човек" той получил след смъртта си, поради своето пълно отдаване в служба на Бога.

Името Алекси се приема като кратка форма на гръцкото име Алексей, което означава защитник. Днес имен ден празнуват всички с имената Алекси, Алекса, Алеко, Алексей.

Виж още: Връзката на Джей Ло и Алекс Родригес е разклатена, но не се разделят

Изображение: iStock Photos

Още от Празниците