Как да кажете истината за Коронавируса на децата ?

Какво трябва да кажат родителите на децата си за извънредното положение, в което се намираме

2 933 19.03.2020

Mamma Mia

В новото видео от канала на Mamma Mia Веси прави видео разговор с психоложката Велислава Николова, за да поговорят по една много важна тема - какво можете и не можете да кажете на децата си за извънредното положение, в които се намира целият свят. 

Необходимо ли е да обясняваме на децата ?

Не можем да се правим пред децата, че нищо не се случва. Едно от най-важните неща е да се опитаме да задържим баланса, което означава да можем да им кажем истината по начин, по който те могат да я осмислят. Това е необходимо, за да могат децата да разберат смисъла на всички извънредни мерки и правила, които трябва да спазваме. Всеки такъв разговор с децата трябва да е придружен с уверението, че всичко ще бъде наред, трябва да оставим у тях оптимистична нагласа. 

Пред какви предизвикателства са изправени родителите ?

В момента родителите са изправени и пред предизвикателството да влязат в ролята на учители. В този момент те трябва да бъдат по-търпеливи, защото децата се приспособяват към новата обстановка. Те са свикнали мама да им помага за уроците, но не и да им ги преподава, и необичайната обстановка за тях ще отнеме повече време за приспособяване, отколкото на един възрастен човек. Затова няма проблем, ако ви е трудно – мили родители, опитайте да обяснявате повече и да бъдете търпеливи. 

Виж още: Какво ни казват децата със своите рисунки ?

Полезни съвети

Не гледайте новини заедно с децата и като цяло избягвайте да гледате материали по темата. Или не позволявайте децата ви, ако те са по-големи и имат достъп до социални мрежи, да четат инфромация по темата, защото тя може да не бъде достоверна и по този начин да получат грешна информация.

Как да говорите с децата си по темата и още полезни съвети, гледайте във видеото.

Източник thumbnail: iStock

Още от Mamma Mia

Поли Генова, Мона Гочев и Джулиана Гани споделят най-щурите моменти на децата си
Как да кажете истината за Коронавируса на децата ?