Как най-лесно да подредя кубчето на Рубик? Този съвет е от човека, който го е измислил

714

Cool News

Ако някога сте имали проблеми с подреждането на кубчето на Рубик, добър съвет е да го разделите на стъпки. Струва си да опитате: този съвет е от човека, който го е измислил, писа Асошиейтед прес.

„Решаването на проблеми е много основна дейност на човешкия ум - ако проблемът е сложен, трябва да го разделите на по-малки елементи“, обяснява Ерньо Рубик, който изобретява кубчето през 1974 г.

Рубик е свидетел как неговият пъзел за напасване на цветове преминава от инструмент за преподаване в класната стая в Унгария от ерата на Студената война до световен феномен с над 450 милиона продадени кубчета и мини-империя от свързани с него играчки.

„За мен кубчето олицетворява свободата. Свободата никога не е безкрайна“, каза Ерньо Рубик по време на неотдавнашно посещение в Ню Йорк. „То позволява да направите необходимото, за да постигнете целта си.“

Оригиналното "3 на 3" кубче на Рубик има повече от 43 квинтилиона възможни конфигурации. Неговият принцип обаче е преработен за кубчета "2 на 2", "4 на 4" и "5 на 5", както и настолна игра, наречена "Надпреварата на Рубик", пирамида, кула и дори коледна елха.

Кубчето направи преход към електронните игри с "Революцията на Рубик" и "Докосването на Рубик". Фирмата "Спин Мастър" придоби марката през 2021 г. Най-новата им главоблъсканица се нарича "Фантом" - тя взема оригиналния куб "3 на 3" и добавя тест за памет - използвайки термохромна технология, многоцветните плочки се превръщат в черни, освен ако топлината на ръката на играча не ги поддържа видими.

„Принципът на кубчето не е ограничен, твърди Рубик и добавя: Сложността на задачата е да стимулира ума и това я прави много по-приятно занимание.“

Целта на всички пъзели на Рубик е да започнат с някаква произволна, хаотична конфигурация и чрез завъртане на лица или части да трансформират всяка страна в един цвят или в определена шарка от цветове.

Опитните играчи могат да подредят кубчето на Рубик за няколко мига, като настоящият световен рекордьор го прави за 3,47 секунди. Има и рекорди на Световната асоциация за най-бързо подреждане със завързани очи или като се използва само една ръка.

Изминават 36 години от изобретяването на играчката, преди да се намери отговор на въпроса за минималния брой ходове за подреждането й. През 2010 г. група математици и компютърни програмисти доказаха, че всяко кубче на Рубик може да бъде подредено с 20 хода.

На младини Рубик имал артистични заложби и се надявал да стане скулптор или художник, но завършил архитектура, която според него е изкуство с функция: „Архитектурата променя околната среда според нашите нужди“.

Получава диплома по архитектура от Технологичния университет в Будапеща и става преподавател в катедрата по интериорен дизайн в Академията за приложни изкуства и занаяти в унгарската столица.

Рубик редовно използва физически модели и материали, когато преподава концепции в строителството и дизайна.

„Подобно на тялото, мозъкът също се нуждае от някакъв вид упражнения“, казва той. Така се ражда елегантно учебно помагало, което той нарича „Вълшебното кубче“.

„Опитах се да го направя възможно най-просто, защото смятах, че самата задача е достатъчно сложна“, обяснява той. „Нямаше нужда да се усложнява повече.“

Пъзелът, който използва закръглени елементи за централното ядро, е лесен за използване, но и достатъчно труден за решаване, така че немалко кубчета политат през стаята в изблик на разочарование.

„Един от основните ключове на кубчето е противоречието между сложността и простотата“, твърди Рубик. „От една страна, кубчето е много проста форма. От друга страна, потенциалът на вариациите на движенията е изключително сложен.“

Умопомрачителната елегантност на кубчето на Рубик е една от причините, поради които то е издържало проверката на времето, докато други причудливи играчки като Тамагочи, например, не са успели.

„Обикновено този вид лудост свършва много скоро, обяснява Рубик и добавя: Кубчето обаче не умря!“

През 2014 г. кубчето на Рубик попада в Националната зала на славата на играчките, присъединявайки се към класики от детството като куклата Барби, Хот Уийлс, Джи Ай Джо и обръча хулахуп. В Залата на славата е отбелязано, че кубчето причинява свое собствено медицинско състояние, известно като „палецът на кубчето“ или „китката на Рубик“. Кубчето също се е появявало в телевизионни предавания и филми от „Семейство Симпсън“ до „Преследването на щастието.“

Рубик си спомня как в началото някои хора били сигурни, че кубчето е невъзможно за подреждане. Той обаче знаел, че не е така и се постарал да ги убеди: „Опитах се да обясня и да покажа на хората, че е възможно и ако нещо е възможно за мен, можете да го направите и сами“, казва той и допълва: Това е много хубаво доказателство за силата на науката.“

Изображение: iStock

Коментари 0
Не ѝ трябват разглезени богаташчета: Tattstoner избухна с новина, мрази ли Джизъса
90% от сватбата - организирана! Елица разкри мечтите си с Алекса и как се е влюбила в него
Трансформацията продължава: Сузанита стана руса, показа разликата между родителите си
"Аватар: Природата на водата" вече е четвъртият най-касов филм на всички времена
Какво се случва с Черната Златка? Култовата плеймейтка е отново влюбена и още
Разговори с Полина: Новата жена на Джизъса за проблемите му с родителите ѝ и бременността
Равносметка и лечение: Ели след аборта с важни съвети и как Антоанет Пепе ѝ е помогнала
Love is all around: Хормонът на любовта не е точно това, което си мислим
Най-слънчевият (и тъжен) рожден ден: Букет в леглото и няколко торти за Алекс Богданска
Той е новият креативен директор на Gucci, който ще съживи бранда
Любимец №1: Какво се случва днес със звездата от "Игри на волята" Димитър Морунов
"Flowers": Майли с първи номер 1 хит от десет години насам!
Горчиво?! Огромен пръстен блесна на ръката на Лидия, задава ли се сватба
Емрах показа спалнята, в която подлудява от оргазми гаджетата си
5 типа хора на Свети Валентин: Досадните двойки, самотникът и още!
Лукс извън закона: Златка и Карен във видео от новата кола - двамата се возят без колани
Красива и щастлива! Бременността преобрази изцяло Стела
След „Squid Game“ – Netflix избухва с втора  мощна вълна корейски филми
Разкрити! Ето ги новите съблазнителки в "Ергенът", които ще се борят за сърцето на Евгени Генчев
Любовта я промени! Антоанет Пепе готви за Иво Карамански, ето с какво го изненада
ChatGPT: новият бот, който ще превземе света и ще остави доста хора без работа
Това ли е гаджето? Десита попадна в прегръдките на тайнствен, но доста красив мъж
Всичко, което трябва да знаеш за Педро Паскал от "The Last Of Us" и "The Mandalorian"
"Ако ти липсвам": Pavell & Venci Venc’ се завръщат след две години пауза
Зимен тунинг и за Полина: Жената на Джизъса по стъпките на мъжа си - наду устните
Skrillex обединява сили с Bladee за най-доброто ново парче тази седмица
From zero to hero: Как и защо TikTok превзе света?