Маркъс Рашфорд като Кристиано Роналдо?

3 197 18.12.2019

Когато си гледал доста мачовете през годините, всяка следващата млада звезда започва да ти прилича на някой футболист от миналото. Така идват и сравненията. Което само по себе си е глупаво, защото хората са различни, футболистите също. Но няма и как да се избегне, защото наистина има прилики, които не бива да се подценяват. Вече два месеца много ясно си личат приликите в развитието на Маркъс Рашфорд с ранния период на Кристиано Роналдо в Манчестър Ю. Аз ги повтарям и чувствам необходимост да обясня какво имам предвид, защото иначе хората ще започнат да сравняват сегашния Роналдо с настоящия Рашфорд, което няма нищо общо с моята идея. 

Когато Роналдо влезе във Висшата Лига, беше склонен да показва техника повече на място, отколкото на скорост. Това беше най-важното развитие в играта му при Сър Алекс Фъргюсън. Всеки футболист има едно свое изключително качество и когато се съсредоточи върху използването му, се налага да развие поне още няколко други, които да подсилят ефективността на основното му оръжие спрямо съперниците и да не го оставят твърде еднообразен в действията си. При Роналдо скоростта бе ключ за всичко останало. Точно втората част от горния процес се оказа най-благотворна за португалеца. Защото с годините в Манчестър Ю той се превърна в завършен играч. Първо започна да развива дрибъла на скорост и завършващия удар. Оказа се, че лявата зона му пасва най-добре, защото там има свободата да получи топката, да я овладее и после да завършва атаката с десния крак, да прави двойни подавания или пък само да асистира. След това разви физиката си, за да не може да бъде отместен лесно с игра рамо в рамо. Това пък донесе увереност, че може да играе добре във въздуха при центрирания. Силата на „коремната преса” пък донесе повече мощ в изстрелите, развиха се и преките свободни удари, а накрая се научи как и кога да използва всяко от тези свои качества, което го направи страшно разнообразен. Накрая дойде и умението да комбинира и прави останалите около себе си по-силни.  

Същото нещо сега сякаш се случва с Рашфорд. Той очевидно е много бърз, има способността да дриблира на скорост, при игра “един на един” е изключително силен. Завършващите му удари се подобряват, но още не са перфектни. Изборът на позиция е много напреднал, но далеч не е е нещо чак толкова впечатляващо. Рашфорд се изключва на моменти от играта, точно когато от него всъщност се очаква да бъде лидер на този тим, най-вече заради качествата си. Мисля, че е видно колко работи върху физиката си. За него не се четат статии къде е вечерял и с кого е бил, което може би показва определен начин на живот. За мен това е от огромно значение за развитието му. 

Миналата седмица излезе интересна статистика за първите 127 мача на двамата в Манчестър Ю. 

На базата на тези показатели може да се говори много, но аз не мисля, че има предимство аз единия или другия. Към момента Рашфорд е в развитието си там, където бе и Кристиано Роналдо след първите си два сезона в Манчестър Ю. Може да ас и три примерно, но в този период. Така че това е следващото предизвикателство за Рашфорд – какво всъщност може да направи за кариерата си. Аз не твърдя, че ще повтори Роналдо, може да тръгне в различна посока и да направи удивителна кариера. Може и да се срине с лекота. Но така или иначе пред очите ни може да се случи нещо вълнуващо!

Автор: Борислав Борисов

Източник thumbnail: Getty Images

Още от Лигата на джентълмените