VBox7 logo

За коронавируса трезво и рационално от д-р Наум Шопов: Колко точно е страшна болестта?

14 818 10.03.2020

В родните медии всякакви хора започнаха да се изказват по темата за коронавируса - и епидемиолози, и офталмолози, всякакви икономисти и други експерти. Но що се отнася до информация за вируса, както и за превенция, хората, на които трябва да вярваме, със сигурност са лекарите. 

Виж още: 50 кг. ориз, толкова леща, 150 лекарства от вид... австралийка се запасява за коронавирус!

Видео с разяснение по темата направи и лекарят, инфлуенсър и актьор Наум Шопов. В него той обяснява какво точно е заболяването, защо е по-опасно от другите и как да се предпазим.

Д-р Шопов започва с разяснението, че човечеството всъщност често пъти се е срещал с различни коронавируси, но точно с този тип не сме. Новият коронавирус е мутирал вирус, който е заразявал животни. Именно защото е нов, имунната ни система не знае какво да прави с него. Но и това не е толкова страшно, колкото се представя в медиите, коментира Наум, но и уточнява - не бива да се подценява!

Виж още: Коронавирусът - конспирация или излишна суматоха? Версиите на популярните българи

Шопов коментира, че 80% от заболелите карат болестта леко, а при останалите може да се стигне и до реанимация. Това най-често са пациенти с тежки съпътстващи заболявания - онкологични, сърдечни.

Виж още: Наши VIP-ове обезпокоени от коронавируса - Нора Недкова пие лекарства, Галин е потресен от държавата

Това, което прави вируса по-опасен и на него се обръща повече внимание, е неговият показател R0. Това е число, показващо един заразен човек колко други може да зарази. При обикновения грип R0 е 1-1,5, което означава, че човек, болен от грип, би заразил 1-1,5 души. При коронавируса тази стойност е 3,5-4,5.

Виж още: Как да намалим риска от зараза с короновирус?

Въпреки че е доста по-заразен, прекарването на заболяването не е чак толкова страшно, по думите на Наум Шопов. "Вирусът е по-опасен за икономиката на една държава, отколкото за здравето на хората", заяви още той и описа познатите за вируса симптоми - температура, болки в гърлото, кашлица. За Ковид-19 няма специфично лечение, въпреки че в момента има над 80 проучвания за лекарства, както и за ваксина. Затова медиците в момента лекуват болестта симптоматично - напр. ако е висока температурата, се дават лекарства за понижаването ѝ.

Виж още: Какви са симптомите на коронавируса? Какво да правим, ако подозираме, че сме болни?

Според Наум Шопов броят на заболелите е доста по-голям, отколкото е обявен, но не защото се крие, а защото много хора "карат" заболяването без да разберат. Именно затова по думите му и смъртността е толкова висока - 2%.

Виж още: Кризата с коронавируса - видяна от Нострадамус, Ванга и гадателката на Берлускони! А лечението?

Как да се предпазим от коронавируса? Съветите на д-р Шопов са напълно стандартни - лична хигиена, да не пипаме лицето си и да не доближаваме на близко разстояние болни. Ако имаме съмнения, че сме болни, най-добре е да останем под карантина и да се чуем с личния лекар, който да ни каже какво да правим.

14 818 10.03.2020

Още от Social Virals