VBox7 logo

Дневник от Ухан, разтърсващ разказ на жена от града: Паника и запасяване навсякъде!

6 393 30.01.2020

Епидемията, причинена от китайския коронавирус, добива впечатляващи размери, които по всичко личи, ще надхвърлят тези на Тежкия остър респираторен синдром (SARS), от 2002-2003 г. Разболелите се преди 17 г. от SARS бяха 8098 души, а китайският патоген към 30 януари е потвърден у над 7800 души.

Виж още: Шокираща история: Куче спаси стопанина си от китайския вирус, вижте историята на Кими

Градът, от който тръгна заразата, китайският Ухан, е напълно блокиран по въздух и суша. Общественият транспорт също е спрян, а улиците са пусти. 

Виж още: Епидемия от шеги с новия смъртоносен коронавирус! Ето и най-добрите по темата

Гуо Зин е един от милионите жители на града, блокиран в него. Тя е на 29 г. и по принцип е социален работник. Ето какво сподели за своето ежедневие в призрачния град пред BBC.

23 януари

"Събудих се и разбрах за блокадата. Не знам какво означава, колко ще продължи и как да се подготвя за нея. Информацията в новините е объркваща. Повечето хора носят маски, приятели ми казаха да се запася с храна. Оризът и нуделите по магазините почти са свършили. Човек в магазина купи много сол, един го попита защо толкова много сол взима. А той го попита какво би правил, ако блокадата продължи година. В аптеките бяха свършили маските, както и дезинфектантите. Запасих се с храна, градът спира своя живот".

24 януари

"Тишината е ужасяваща. Живея сама и рядко чувам шумове по коридорите. Имам доста време да мисля как ще оцелея. Една от целите ми е да не се разболея. Храната е важна за оцеляването, трябва да осигуря още. Властите не казват колко ще продължи това, хората си мислят, че ще е до месец май. Днес аптеките и магазините до нас са затворени, но е хубаво да видиш как се куриери разнасят готова храна. Отидох на пазара днес - купих ориз, целина, яйца и чесън. Прибрах се вкъщи и се изкъпах. Мия си ръцете по 20-30 пъти на ден."

25 януари - Китайската нова година

"Никога не съм се вълнувала от празника, но днес е различно. Излязох навън, носейки две маски, макар че хората казват, че няма смисъл. В супера зеленчуци нямаше, нудълите също бяха на привършване. Имам нужда да купувам, каквото има в магазина - взех си 2,5 кг. ориз, макар че вкъщи имам още 7 кг. Взех още сладки картофи, наденици, боб. Имам храна за месец, но предвид обстоятелствата, какво да правя? Разходих се покрай реката, два магазина бяха отворени, имаше и хора, които разхождаха кучетата си."

26 януари

"Не само градът е блокиран, а и гласът на хората. В първите дни дори WeChat беше блокиран. Винаги е имало цензура в Китай, но този път е още по-жестоко. Сутрин тренирам, използвам приложение на телефона за тренировки, но мислите ми са на друго място. Разходих се навън, преброих колко хора видях за 500-е метра до магазина - бяха 8."

28 януари 

"Паниката сред хората е голяма. Днес обаче видях повече хора навън - бяха предимно работници, които мереха температурата на хората навън. Моята паника обаче се успокоява. Вече не ме е страх толкова за оцеляването ми. По новините казаха, че ще дават парични награди на хората, които не излизат от дома си."

Източник thumbnail: Getty Images

6 393 30.01.2020

Още от Уеб Цитати