Ако баба ти беше self-help гуру: Ето какво можем да научим от старото поколение!

10 516 20.06.2021

Нещата, които свързваме с нашите баби и дядовци, са много – от дългите лета на село до спомените за социализма, за всеки от нас този списък изглежда леко различно. Едно нещо, което неминуемо присъства в него, обаче, е житейската мъдрост. 

Освен храната, бабите и дядовците ни най-много обичат да дават съвети. И макар понякога това да тества нашето търпение, в крайна сметка сме им благодарни за споделения опит. Защото се оказва, че и без да са израсли в ерата на self-help книгите, семинарите по личностно развитие и вдъхновяващите Instagram цитати, те имат какво да ни научат за живота. 

От благодарността за малките неща до това защо пържените картофки са най-вкусни със сирене, ето четири урока, които са ни преподали.

Цени малките неща

Много от нас са чували фразата “Уважавай хляба!” като деца. За това си има причина – скромният начин на живот е научил нашите баби и дядовци да ценят всичко, които имат. Когато си живял в недоимък, а храната на масата ти е била това, което сам си отгледал на полето, е трудно приемаш каквото и да било за даденост. 

Ние имаме шанса да живеем в изобилие от възможности, за което бабите и дядовците ни не са и мечтали: Това трябва да буди у нас не вина, а просто благодарност. Понякога, забързани в хаотичния си начин на живот, виждаме само проблемите. В такива моменти е хубаво да си припомним за какво сме признателни – било то близките ни, покривът над главите ни или просто факта, че днес слънцето грее.

Бъди добър приятел

Много от бабите ни имат социален кръг, който би накарал и Ким Кардашиян да изглежда като необщителна особнячка. Нещо повече: За тяхното поколение приятелството означава въодушевени разговори с часове и (почти агресивното) предлагане на помощ и подаръци. Вероятно водени от ценностите на едно отминало време, те зачитат задружността като много по-висок приоритет от нас.

Днес високо се цени индивидуалният успех, а хората от обкръжението ни са винаги на един клик разстояние. Това е прекрасно, но понякога предизвиква известна доза социална мързеливост у нас. Като че ли забравяме, че е хубаво да показваме привързаност и в реалния живот, не само чрез лайкове онлайн. Време е да вземем пример от бабите и дядовците ни и да почнем да отделяме повече внимание на близките ни.

Сиренето прави всичко по-вкусно

Филия с лютеница и сирене, баница, пържени картофки със сирене, шопска салата, сирене с грозде... Списъкът е безкраен. Ако има нещо, което нашите баби и дядовци са ни научили, то е, че бялото сирене си върви с а-б-с-о-л-ю-т-н-о всичко. А правилото, когато готвим с него, е само едно: Колкото повече, толкова повече.

ВИЖ ОЩЕ: 10 признака, че си израснал в България 

Живей тук и сега

Във фона звучи епизод на “Игра на тронове”, а ти разсеяно отхапваш от вечерята си, докато с другата ръка пишеш съобщения: За колко от нас това звучи познато? Истината е, че живеем в ерата на свръх-стимулацията, в която е нормално да правим по няколко неща наведнъж и да мислим винаги две крачки напред. 

За бабите и дядовците ни, нещата са седели доста по-различно. Израсли в едно по-тихо време и (в повечето случаи) далеч от големия град, у тях е останала любовта към спокойствието. Когато правят нещо, те са напълно фокусирани върху него – независимо дали то е да четат вестник или да обядват. Можем да вземем пример от тях и да почнем да живеем в настоящето – защото ако не го сторим, животът ни ще ни подмине без да осъзнаем.

Изображение: iStock

 

Още от Ралица Петровa

Твърде късно ли е за промяна? Бившите ангели на Victoria's Secret, които заклеймиха бранда
Принцесите не са това, което бяха! Актриси с всякакви форми и произход стават приказни героини
Култовите БГ предавания, които вече не са на ефир (но бихме гледали и днес!)
Околосветски пътешествия и известно гадже: Тази българска влогърка има и двете!
От Джорджано до “50 нюанса сиво”: Нещата, които някога харесвахме, а сега ни е срам да си признаем!
Да станеш супергероиня: Как актрисите на Marvel и DC тренират за ролите си?
5 признака, че си на море в България
Звездни бивши: БГ двойките, които ни се ще да бяха още заедно
Защо 13-годишните днес са Tik Tok звезди, а ние бяхме смотани? Тийнейджърите преди VS. сега
Ако баба ти беше self-help гуру: Ето какво можем да научим от старото поколение!
6 типа Instagram инфлуенсъри, които всички познаваме (и ни е втръснало да виждаме във фийда си)
От косата на вафли до тънките вежди: 5 някога модни тренда, които днес ни се струват абсурдни
Най-смешните цитати от БГ ефира: Култови, абсурдни и неочаквано вдъхновяващи!
5 типа култови персонажи в дискотеката
Тийн звездите, преборили анорексията: Защо тези знаменитости мразят диетите
Детство мое: Ако си израснал през ранните 2000, със сигурност помниш тези сериали!
Във форма за лятото: Триковете на БГ Instagram инфлуенсърите
Неловко! 4 истини, които всяко момиче научава по трудния начин
Няма да повярвате! Известните личности, които са били бездомни
Gen Z Vs. Millenials: Онлайн войната на поколенията!
10 признака, че си израснал в България
5 типа мъже, които срещаме в Tinder! Със сигурност сте попадали на поне един такъв!
Къде са те сега? Звездите от X Factor България, за които може би сте позабравили

Собственикът на клипа не желае коментари.