VBox7 logo

Коронавирусът уплаши и Наум Шопов! Семейството му се отказа от пътуване в чужбина заради болестта

8 012 28.02.2020

Коронавирусът и заплахата от него е тема номер едно във всяко едно издание, сайт, телевизия, а и сред разговорите между обикновените хора. Мненията по темата са твърде разнопосочни - някои сравняват смъртните случаи на болестта с тези на обикновения грип и обвиняват медиите в изкуствено засилване на интереса по темата. Други обаче са категорични - заплахата е голяма и непозната.

Виж още: Коронавирусът и световните звезди! Пътуване с предпазни мерки или истинска паника?

Какво е мнението на един от най-популярните екранни и истински лекари у нас - Наум Шопов? Истината е, че въпреки че е лекар, и той не е по-спокоен от обикновения гражданин по темата. 

Виж още: Наши VIP-ове обезпокоени от коронавируса - Нора Недкова пие лекарства, Галин е потресен от държавата

Пред NOVA Наум Шопов сподели, че знае какви са най-елементарните неща, с които може да се намали риска от предаването на вируса. Шопов беше категоричен, че се е очаквало рано или късно коронавирусът да дойде и в България, като даде за пример испанския грип, при който дори не е имало самолети, а са умрели между 50 и 130 млн. души.

Виж още: Как да намалим риска от зараза с короновирус?

Наум Шопов заяви още, че най-важното е да не се изпада в паника и да се знае от какво трябва да се пазим. По думите на младия лекар трябва време, за да се самоограничи заболяването. Неговото семейство например е отменило пътуване в Европа, като е трябвало да пътуват до Германия. Предвид факта обаче, че са с новородено, преценили, че рискът е неоправдан.

Виж още: Въпреки коронавируса: Николета отиде в Милано за седмицата на модата, снима се с Филип Плейн

Основният повод Наум Шопов да гостува в сутрешния блок на NOVA обаче беше кампания за донорство на стволови клетки, в която той се включи наскоро. Актьорът, лекар и инфлуенсър бил провокиран от историята на Михаела Димитрова от Перник, чийто живот може да бъде спасен, ако се намери донор. 

"Реших, че единственият начин, по който мога да мотивирам хората да направят каквото и да било, е като дам личен пример. Затова отидох лично да се изследвам за съвместимост с нея, но резултатите още не са излезли", разказа той и оясни, че процедурата е безопасна и безболезнена. 

Той уточни още, че става въпрос за периферни стволови клетки, а не такива от костния мозък. Има ограничения за възрастта на желаещите да даряват – тя е от 18 до 50 години. Могат да даряват само клинично здрави хора. Важно е да не страдат от автоимунни заболявания и да не са прекарвали хепатит.

8 012 28.02.2020

Още от VIP Box