Как да се предпазим от скрити "разходи", когато играем онлайн и още полезни хакове за Instagram

498

CTRL ALT DEL

Много от хората от поколение Z, които играят онлайн, е възможно изобщо да не осъзнават, че харчат пари, когато на мобилното им устройство е активиран някой от начините за електронни плащания, твърдят експерти към полицията в Германия.

Криминалистите съветват да деактивираme изцяло възможностите за плащане в приложенията, като коригираme основните настройки в онлайн платформите за покупка на софтуер.

Ако вашето мобилно устройство е снабдено с операционна система Android, влезте в Google Play Store и отидете на Settings, след което изберете Settings Authentication. Тук можете да зададете изискване за "удостоверяване" на потребителя, който извършва покупка от Google Play.

Getty Images

Ако притежавате устройство, произведено от Apple, снабдено с мобилната операционна система iOS, то и при него можете да забраните извършването на покупки в приложенията.

Трябва да отидете на Settings и да изберете опцията Screen time, след което да достигнете до онлайн платформата за продажба на софтуер Purchases in iTunes & App Store и да изберете опцията - disallow. Ако искате да промените тази настройка в бъдеще, трябва да създадете цифров код.

Чрез функцията "Скрийн тайм" можете да разберете колко време прекарвате вие или децата ви в приложения, сайтове и други онлайн платформи. По този начин можете да вземате по-добре обосновани решения за това, как да използвате мобилните си устройства и да задавате ограничения, ако желаете.

Facebook и Instagram срещу компрометиращите снимки, публикувани за отмъщение

Технологичната корпорация Meta, която притежава Facebook и Instagram, обяви наскоро мерки срещу едно опасно явление, при което потребители на двете социални мрежи публикуват за отмъщение снимки с нецензурно съдържание на свои бивши интимни партньори, информира Си Ен Ен.

Getty Images

Въвежда се нова функция, наречена Take It Down, чрез което потребител на Facebook или Instagram може да премахне своя компрометираща снимка, която е публикувана без негово разрешение.

"Свали го" се управлява от американската организация Национален център за изчезнали и експлоатирани деца NCMEC.

Чрез тази функция непълнолетните лица могат анонимно да добавят директно от собствените си устройства хаш код (hash), известен като "цифров пръстов отпечатък", към снимки или видеоклипове с интимен характер, без да се налага да ги качват в новата онлайн платформа.

За да създаде подобен хаш код, всеки тийнейджър може да влезе в сайта TakeItDown.NCMEC.org или да инсталира специална компютърна програма на устройство, чрез което "сърфира" в интернет.

След това номерата, които отговарят на снимките или видеоклиповете с интимен характер, ще бъде съхранявани в база данни, свързана с "Мета". И ако те някога бъдат публикувани във Facebook или Instagram, ще бъдат сравнени с оригиналите, ще бъдат прегледани и евентуално премахнати, отбелязва Си Ен Ен.

Други мерки на "Мета" в защита на тийнейджърите

В началото на годината "Мета" обяви серия от други мерки за защита на тийнейджърите, които ползват социалните й мрежи.

Онлайн платформите ограничават достъпа на фирмите рекламодатели до личните данни на младите хора. По този начин компаниите са принудени да спазват още правила, когато насочват посланията на рекламите си към потребители в тийнейджърска възраст.

Гигантът в областта на социалните медии също така обяви, че през март се въвеждат промени, благодарение, на които тийнейджърите имат възможност "да виждат по-малко" от определени видове реклами. Те и техните родители ще избират тази опция чрез промени, които ще могат да правят в настройките на Facebook и Instagram.

Изображение: Getty Images

Коментари 0
Гелзенкирхен?! Изживей историята в Германия като отидеш там! 🤩🧐💥
ЛГБТ туризъм: Кои са най-приятелските за ЛГБТ места за туристи в  Източна Европа
Париж се влюби в БГ килимите 😲😲😲
Продължават разпитите по делото „Дебора“
Как да успееш на интервю за работа (Тестът с духането на кафе) 😉
Какво е умствено натоварване и защо да внимаваш? 🤔
Как генетиката влияе на житейските ни избори ? 😮
Умни начини да спестяваш, докато правиш shopping 💰
Конкурс на MYIMPACT!⭐ВИЖТЕ🤩
Няколко натурални начини да освежиш въздуха у дома 😊😋
Ако имаш ADHD – ето как да се фокусираш по-лесно
Неща, които не знаеш, че се случват с мъжкото тяло!
Не падай в капана! Трики въпроси на интервю за работа!
Честите физически и психически странични ефекти от стреса!
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Срещате ли се с мизогинист? Разберете с нас!
Социалните мрежи спасиха живота на този човек!
Говориш ли си сам? Учените обясняват защо!
Безшумни AI роботи, могат да ни ограбят?!😲😱
Защо учени отричат пиенето на вода?! 😱😲
Най-честите двойни стандарти във връзките!
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Археолози откриха невиждана досега азбука. 😱
„Нокътят на смъртта“ от Чернобил! Какво е това?
8 хака за щастие, потвърдeни от науката🤩
Пазарска чанта за 2700 евро?!
Библията на ДЯВОЛА!
Гнусно! Месо и кръв падат от небето!
Лесни начини да намалите употребата на пластмаса!
Tiktок-ърка разкри колко пари ще печелим ако имаме 5 милиона гледания! 🤑💲