Защо младите в България още живеят при родителите си?🧐

1 926

Автор: Петрина Василева

My Impact

Почти половината Gen Z в България живеят с родителите си, показват данните на Евростат от 2020 година. Само за сравнение - в Западна Европа и особено в САЩ, щом младежите навършат 18 е прието да излетят от семейното гнездо и да станат самостоятелни. 

На Балканите и в източните части на континента обаче масово младите хора искат да си стоят при мама и тате, а причините за това са основно финансови. Gen Z се сблъскват с ниски заплати, защото са в началото на кариерата си. В повечето случаи с тези пари трудно могат да си покрият наема и да им останат пари за сметки, прехрана, някоя готина дрешка и тн. Така, че изборът пред тях не е голям. Единици са онези, които имат късмет да получат от родителите си нов дом след навършването на пълнолетие. А, повечето, които се изнасят е за да учат в университет в чужбина или в друг град.

Колко е лесно за един млад човек да си купи жилище? 😲🤩

Така младите са принудени да избират между своя комфорт и свобода или да имат повече джобни пари, но да трябва да се съобразяват с родителите си.

Но, нека не се лъжем – по нашите географски ширини майките също трудно пускат „дечицата“ от вкъщи. А когато това се случи си на телефона постоянно – имаш ли какво да ядеш, обут ли си, облечен ли си, внимавай, днес ще вали и още милион причини вашите да ти звънят нон стоп. И така годините си летят, което оформя следната статистика – у нас средната  възраст на напускане на семейното огнище е забележителните 30 години. Не се притеснявай, има и по-зле от нас – италианците добавят още 1 година към тази възраст, а след това цял живот говорят как пастата и пицата на мама са най-вкусните. 

В Румъния има доста интересна статистика – момчетата се изнасят от домовете на родителите си много по-късно, отколкото момичетата. В страната също така има практика младежите да се комбинират с приятели, с които си делят наема. 

@kaisheps Replying to @J Shinkai ♬ original sound - Kaisheps

В Полша най-младите работещи пък се оплакват, че доходите им са далеч от това да си позволят собствено жилище и са принудени да живеят под наем. Затова близо половината полски младежи на възраст между 18 и 34 години си живеят с мама и тате. 

Всъщност това е сериозен проблем за поколението Gen Z и е добре познат дори на депутатите в Европейския парламент. 

Според данни на Евростат сред страните от ЕС най-висок процент млади хора, изправени пред материални и социални лишения има в Румъния (24%), в България (21%) и в Гърция (16%).

От друга страна в Евросъюза има 11 държави, където този процент е под 3%. Това са Люксембург, Хърватия, Естония, Финландия, Словения, Полша, Холандия, Чехия, Кипър, Швеция и Австрия. Като изключим Люксембург поради малкия си размер, Хърватия се откроява като страната с най-нисък процент млади хора, живеещи в материални и социални лишения сред всички държави-членки на ЕС, с впечатляващите 1,2%.

Източник: Евростат

Източник снимки: : istock

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Десподов показа гаджето си!🤩😜
Румен Радев се обърна срещу ХЕЙТА! Караница в коментарите!
Откриха две бебета динозаври!😲😲
YouTuber-ът Шейн Доусън има близнаци с мъжа си!
Ники Минаж издаде нов албум!😲🎶
Защо rizz стана дума на 2023 година?🤩
Вдъхновителка или измамница: Тя ли е първата жена, посетила всяка страна в света?
Ивка Бейбе става акробат? 😲😲😲
Американски инфлуенсър ВЗРИВИ  TikTok  с БГ песен! 😲🎶🤩
Румен Радев стана фризьор🤩😲
Бензема не иска да играе с Роналдо и Меси в своя идеален отбор!😲⚽
Семейна снимка на Риана предизвика хейт коментари?
Азис защитава силикона на Ивка Бейбе!
Започва най- странното онлайн шоу! 🧐😲
Какви са тихите панически атаки. Може ли да ги имате? 😲
Три мистериозни места в Родопите 😮
Мечтата на младите: Искам да съм инфлуенсър и да ми плащат 😁😎
Иновативно управление на околната среда: AI срещу климатичната криза🧐
Креативност и непредсказуемост: AI се разбунтува, наруши правилата 🧐
Какво прави в свободното си време Григор Димитров?⭐🎾
По-лек учебен материал ли е решението🧐
Вижте какво се случи с този робот! 😲
Емрах с новия си Ролекс за 40 бона 😜
Николета Лозанова няма да ражда в ефир! 😬
Най-доброто от вълнуващото събитие на Edna.bg!!
Вижте кои участници от "Игри на волята" се РАЗБИХА в пловдивска чалготека 🥳
ШОКИРАЩО! Да пееш Риана докато те гони мечка!
ИЗНЕВЕРИЛА ли е Денислава на Рълев?
Какво се случи между Тони Стораро и Азис?
Ето кой е ГАДЖЕТО НА СЕЛЕНА ГОМЕЗ!
Мечки „дебнат“ шофьорите на пътя!