Как България и светът отбелязаха "Часа на Земята" 🧐🤩

310

👉 Стотици хора у нас подкрепиха каузата на WWF като подариха своите 60 минути на планетата

OMG Facts

🌏⭐ От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда, на която NOVADarikNews.bg, Netinfocompany.bg, Ohnamama.bgVesti.bg, Vbox7.com сме медийни партньори.

 👉🤩Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и всички нас какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

👉 Ние в България⚪🟢🔴

По традиция България се включи активно в тържественото отбелязване на празника на природата. Центърът на София, както и на много други общини у нас, потъна в мрак за един час вечерта, а през деня редица светофари в столицата светеха със зелени сърца. Десетки хора се стекоха на двете благотворителни кинопрожекции на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, за да съберат подкрепа за природата. Приходите ще бъдат дарени на WWF в помощ на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

🌏⭐ Природозащитната инициатива влезе и в домовете на много българи. Стотици хора посветиха поне един час от времето си на планетата, като приеха предизвикателството на WWF и се включиха в някоя от многобройните активности, задълбочаващи досега им с околната среда. Едни се качиха на велосипедите, други се насладиха на ново меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография, включиха се в доброволчески инициативи или се запознаха с научно-популярната поредица „Нашата планета“, разказана от Дейвид Атънбъроу. Благодарение на техния ентусиазъм България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом - Земята. На 29.03. /петък/ WWF ще изтегли на случаен принцип десет от всички включили се в инициативата и те ще получат специална награда.

👉  „С кампанията си, посветена на Часа на Земята, имаме още една важна мисия – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата не само в рамките на този час, но и през останалото време от годината. Тъй като без ресурсите, които ни предоставя, ние няма как да водим пълноценен и качествен живот. Ние правим всичко възможно да бъдем пример в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и защитени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последиците от климатичните промени и да вдъхновяваме младите хора у нас да правят същото“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF. 

🤩👉 За WWF Часът на Земята продължава цяла година

🌿Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хиляди растителни и животински видове и от своя страна пазят водата, почвата, климата и биоразнообразието. Те си сътрудничат с институции и граждани  с цел спиране на незаконните сечи и възстановяване на унищожени крайречни екосистеми. Също така залесяват подходящи терени с местни видове, устойчиви на климатични промени. Освен в горите, експертите на WWF работят и в реките. Те са в непрестанна комуникация с местните общности по Дунав, със съмишленици, компании и правителства в стремежа си да защитят емблематични видове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките свободно течащи, да увеличат защитените зони и да изградят устойчивост към променящия се климат.

⭐Природозащитниците опазват не само екосистемите, но и техните обитатели, като например кафявата мечка – най-едрия хищник у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на институциите в опит да предотврати конфликти между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение бе създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите.

⭐Заедно с грижата за животните, специалистите на WWF работят и за бъдещето на хората. Ключова цел на природозащитниците е декарбонизацията на енергетиката и индустрията и внедряването на иновативна, кръгова икономика без парникови емисии и отпадъци. Те помагат на градове, компании, институции и организации да намалят своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, базирани на климатичната наука. WWF мечтае за справедлив преход към възобновяеми и екологично-устойчиви енергийни източници, които да трансформират икономически регионите, зависещи от въглищата, и да осигурят препитание на заетите в сектора в една модерна и технологична среда.

🌏 WWF работи активно и за въвеждане на по-добре действащо законодателство, свързано със защита на природата. Опитните експерти на организацията следят плановете и проектите, които засягат защитените територии, и предприемат действия, ако се застрашава природата в тях. Разработват становища, писма, сигнали и жалби до български и европейски институции по най-проблемните случаи със защитените територии. Един от знаковите им успехи е опазването на Национален парк „Пирин“.

👉И не на последно място, WWF ангажира българските младежи с проблемите на природата, като ги вдъхновява и им предоставя необходимите знания и умения, за да могат да я опазят за бъдещите поколения. 

Източник снимки: : istock

Източник снимки: : gettyimages

Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

40 години мъж снима всяко свое ядене! 😋🍖🍕
Ким Кардашиян губи хиляди последователи след 'Diss Track' от Тейлър Суифт 😨😱
Ако имате тръпчинки, то вие сте МУТАНТИ! 😲
Зловещатата история на 370 000 бункера в Швейцария, скрити в цялата страна!😨😱
Видео от дупка в Антарктида, разкри нова планета!🧐😱
Как да се сработваш по-добре в екип 💼🌟
Какви са признаците, че си зависим от партньора ти?🧐
Gen Z са първото поколение, което нямат ЦЕЛ в живота? 🚫😔🏠
10 умения, които ще са ти нужни във всяка работа 📝🌟
Светът през очите на Gen Z: Какво ни очаква след 20 години
Какви са ефектите от караниците и стреса във връзката?🧐
Космическият телескоп Джеймс Уеб ще „отключи тайните“ на седем планети в търсене на извънземни 👽
Google има скрита колекция от силно пристрастяващи ретро игри!🧐💥⭐
За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“ 💗
Алекс Богданска с първите META очила в България 😎😲
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
🕷🕸Ужасяващата истина! Какво се случва, когато смачкате бременен паяк 🤢🤮
Жена се облича като куче, но как се отрази това на връзката й? 🐶🤨
🌟💥 Лия Халтън: Новата интернет сензация! 🌟📱
AI превръща снимки в поеми! 📷
Знаете ли за какво са тези черни точки по прозореца на колата ви? 🤔
Хората НИКОГА повече няма да влязат в океана! Виж защо! 😱
Обвиняват Ким Кардашиян в използването на AI в новата си реклама 🤖🤨
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Учените откриха рентгенова техника, която ще „преобрази света“!😱
Ясен е първият продукт от новия хранителен бранд на Мегън Маркъл!🧐🤩
Човекът, който се бори 18 години, за да докаже, че е жив! 😥😓
FYRE пусна спортна напитка! 💥
Невиждана буря наводни Дубай, затвориха молове и метростанции!😱💥🧐
Този биологичен процес, се е случвал само няколко пъти в цялата история на живота на Земята!ВИЖТЕ!😱
Учените успешно клонираха две животни! 🧬
Защо жена купи Боинг 727 и го превърна в своя мечтан дом?😲ВИЖТЕ!🤩
Съвети как да водиш по-устойчив начин на живот 🥰