След първите 2 епизода вече е сигурно - 2023 г. е годината на The Last of Us

772

В последните години сякаш се нагледахме (и наиграхме) на всякакви нови версии на добре познати гейминг и филмови класики. Тук разбира се като добър пример можем да споменем "Вещерът", който досега нямаше слаб сезон, а като лош - рекордно ниската оценка на сериала "Велма" от франчайза Скуби-Ду. 

Затова пред екранизацията на The Last of Us имаше два варианта - или да е супер сериалът, за който цял свят да говори, или да е пълен провал, за който щяхме да се предструваме, че не се е случил. За щастие обаче се случва именно първият сценарий и сме убедени в това, макар и след само два епизода. 

Виж още: Всичко, което трябва да знаеш за наградите Оскар тази година и още

Накратко: The Last of Us или "Последните оцелели" (както е официалният превод на български) показва един постапокалиптичен свят, в който човечеството се бори да се върне на върха на хранителната пирамида. Големият враг е вид гъба, която превръща хората в зомбита. В центъра на събитията за сериала са Ели - тийнейджърка, която е единственият човек с имунитет срещу заразата, и Джоул, който (това може да го считате за спойлер) влиза в ролята на неин пазач. 

Ако сюжетът по-горе ви напомня за "Живите мъртви", още в първите минути на първия епизод (който иначе е около час и половина), ще ви убедят, че тук е по-различно. Динамиката е различна, а усещането е по-скоро близо до онова, с което ни оставят първите страници от класиката "Денят на трифидите". И ако това е кукичката за всички необременени зрители, то и за онези, които вече са играли играта, има немалко приятни изненади, като напълно еднакви сцени от играта и сериала с реплики, декор и облекло на героите.

Втората серия вече носи почерка на Крейг Мазин, сценаристът и режисьор, застанал зад друга класика на HBO - "Чернобил". Подобно на духа на сериала за трагичната авария в украинската АЕЦ и втора серия на The Last of Us създава усещане за монотонност, сякаш времето е спряло. Същевременно обаче тези 40 мин. се изнизват сякаш са секунди заради ужасното напрежение, което тази монотонност носи. Той е супер въведението в света през 2023 г. (едно от основните разминавания между играта и сериала досега), две десетилетия след началото на заразата.

Виж още: "Почукването" – най-новата смразяваща мистерия от майстора на страховити истории М. Найт Шамалан 

Вторият епизод, подобно и на първия, използва доста приятен похват, който кара зрителя да усети заплахата дори по-близка до себе си. Ако в първия ставаше въпрос за глобалното затопляне, което може да направи гъбичките резистентни на имунната ни система и познатите антибиотици, то във втората ретроспекцията показва и какво точно се е случило. Тръгналата от цех за брашно непозната зараза изправя пред безизходица военни и учени. И двете сцени изглеждат твърде реалистични, като тази от втори епизод дори напомня донякъде истинските събития с COVID-19 отпреди 3 години, а фактът, че въпросният цех се намира в азиатска държава дори не бихме предположили, че е просто съвпадение. 

За тези две ретроспекции от HBO обясняват, че са направили доста сериозно научно проучване, за да може всичко да изглежда максимално достоверно. И наистина - гъбата, поразила света в сериала и играта, наистина съществува и наистина превръща живи същества в зомбита. Става въпрос за насекоми обаче, което не го прави по-малко зловещо.

За финал няма как да не споменем и страхотният Педро Паскал. Изключваме приликата с героя от играта, но той се справя страхотно и с тази роля, след като стана любимец на всички след тези в "Мандалорецът", "Игра на тронове", "Наркос" и още десетки сериали.

 

Коментари 1
MBT: НЕ дишайте БАЛОНИ! 🎈🎈🎈🎈
Психологическите вреди от това да пазиш тайни!🧐😫
По погрешка: Котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма
Най-малко стресиращите професии в света🧐🤩
30 бизнеса, които можеш да стартираш от дома си!🤩🧐
Защо да си оправяш леглото сутрин е толкова важно?🧐
Новата генерация мъже подценяват жените💥🧐
Как ПРОМЯНАТА на ДУМИТЕ променя и мислите ти?🧐
Дългоочаквани филмови заглавия, много блясък и КУЧЕ в Кан 2024 😲😲😲
Тревожни данни: Българките се страхуват от насилие не само вкъщи, но и навън
Най-скъпите туристически изживявания в света 😮💰🪂
Най-зрелищните астрономически обсерватории в света 👩‍🚀🌌🌠
Как да помогнеш на приятел в депресия? 😨💔
Как храната може да ти помогне да спиш по-добре 😴🛌
Как тези химикали в почистващите препарати влияят на мозъка ти ? 🧼🧠
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Няма емоционална травма, която да не може да бъде излекувана 😮
Практика за съвършенство: как да се надграждаш ефективно🧐
20 неща, които трябва да знаеш за себе си!🤩🧐
8 хака за щастие, потвърдeни от науката🤩
Ще гласуват ли GenZ на изборите за Европейски парламент? 🗳
4 сигурни сигнала, че прекаляваш със захарта!🧐
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Ежедневните навици, които вредят на психичното ти здраве🧐
5 Навика на успешните хора🤩💥
ПРОУЧВАНЕ: Ръст на случаите на тормоз и насилие срещу хора с различна сексуална ориентация в ЕС
Кои са НАЙ-ДОБРИТЕ градове в СВЕТА, в които да се ПРЕМЕСТИШ🤩🧐
Районът „Зона на смъртта“ е единственото място в света, в което няма СЪД 😨
„Saharan Plume“ ще удари Обединеното кралство! Какво ще се случи? 🔥🌍
Звездите носят шапки! Виж новия TREND! 🔥
Чоткин: Италианската кухня е № 1😍💥
🗿 Мистерията зад местоположението на египетските пирамиди разкрита! 🌍