Силата на позитивното мислене и как преобръща живота ни 🤭😜

4 365

My Impact

Позитивното мислене играе много важна роля за здравето и живота на всеки човек. То може да помогне както за управлението на стреса, така и да подобри самочувствието. Положителното мислене не означава да гледате на света през розови очила или непременно да избягвате трудните ситуации, а да подхождате към предизвикателствата в живота с позитивна нагласа. За целта трябва да се опитвате да виждате най-доброто в другите хора, както и да оценявате своите способности.

Начинът, по който обясняваме защо са се случили събитията, ни показва какво ни е мисленето. Позитивно е при хората, които са склонни да си приписват заслугите за добрите неща и обвиняват външни причини за лошите резултати. Освен това виждат негативните събития като временни и нетипични, което е характерно за поколението Gen Z. Негативно мислене имат хората, които обвиняват себе си, когато се случат лоши неща, но не успяват да видят приноса си за успешните резултати, а имат склонност да гледат на негативните събития като на очаквани и трайни. Най-общо казано позитивното мислене е да гледаш на нещата от положителна гледна точка, фокусирайки се върху оптимистичната нагласа. 

Позитивното мислене води след себе си огромни ползи за здравето – по-добра устойчивост на стреса, подобрено психическо здраве и физическо състояние, по-дълъг живот, по-ниски нива на депресия, намален риск от смърт, свързан със сърдечно-съдови заболявания. Обяснението е просто – хората с положителна нагласа са по-склонни да правят редовни физически упражнения, да избягват пушенето, да се хранят здравословно и да имат режим на спане.

Въпреки ползите от позитивното мислене, всъщност има доста моменти, когато реалистичният оптимизъм е за предпочитане. Защото хората с погрешни очаквания, независимо дали са оптимистични или песимистични, са склонни да се справят по-зле по отношение на психичното здраве в сравнение с реалистите. Ето защо най-добрият подход е позитивното мислене върху основата на реалистични очаквания. 

Мнозина сигурно са чували за токсичната позитивност, която настъпва, когато неправилно приложеното позитивно мислене преминава границата. Тази прекомерна позитивност може да попречи на автентичната комуникация и да накара хората да изпитат чувство на срам или вина.

Понякога положителното мислене може да има клопки. Въпреки че е важно да имате цялостна положителна перспектива, нереалистично високите очаквания могат да доведат до разочарование. Неспособността да приемате  негативни емоции, известна като токсична позитивност, също може да има отрицателен ефект върху психическото здраве.

Дори и да не сте роден оптимист, има неща, които можете да направите, за да се научите как да мислите по-позитивно. Една от първите стъпки е да обърнете внимание на разговорите си със себе си.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Какво пожертва Крум от „Игри на волята“, за да участва в шоуто?? 💔
Какво направи Майли Сайръс с косата и лицето си? 😮
Сериозна ли е травмата на Мбапе след мача с Олимпик Марсилия?⚽
Ревнува ли Теодора от „Игри на волята“ Румен и Дени? 💔
Защо се скараха АЛЕКСА И ДЕСИТА? 😢
Как учени откриха нов смъртоносен вирус от дълбините на Земята?🦠
Гаджета ли са Мирела от „Игри на волята“ и Юлиан Костов?? 💘
Събра ли се ВЕНЦИ ВЕНЦ С ЖЕНА СИ? 💑
Защо няма връзка с Индийският луноход „Чандраян-3“?🚀
🌌Защо капсула, носеща проби на НАСА от астероид, се приземи🚀
Doja Cat обиди семейство Кардашиян?? 😡
3 трика как да учиш и запомняш супер лесно!🧐
Как да познаем, че гаджето упражнява тормоз над нас?🧐
Как да разберем, когато някой ни насилва психически? 😫
Какво е агресия и как да я познаем?🤩
Как гневът може да те разболее?😡
Как една снимка с трамвай стана меме чак в Токио?? 😂
Каква е мечтаната работа на поколението Gen Z?
Прокурорският син от Перник с обвинение за четири закани за убийство към приятелката му!
Какво е да имаш гранично разстройство на личността? 😦😨
От какво психично разстройство са страдали Ким и Майли Сайръс?
Модели албиноси, които промениха модната индустрия!
Разминават ли се очакванията с реалността на работното място? 😲😲😲😲
👰ЗЛАТКА РАЙКОВА се ОМЪЖИ! 💍
Гордост за България: Кое е момичето, влязло в редиците на Формула 1 🙏❤
💪 Здрав ум - здраво тяло! 💥
Параноидно личностно разстройство и кои известни личности страдат от него 😲😲😲
😲Насилието с оръжие, расизмът и глобалното затопляне тревожат младите хора от "GEN Z"
Как вярата помогнала на Крис Прат да стане суперзвезда в Холивуд 🙏