Ще можем ли изобщо някога да си купим собствено жилище?!😳

1 047

Деница Костова

My Impact

 „Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж. Този на ипотечните кредити е най-високият от десетилетие и половина насам”. 

Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”. Коментарът му бе по повод анализ на частна банка за пазара на имоти у нас и по-конкретно - в София, който предизвика остра реакция от страна на БНБ.

@marielacholakovamoderato

Иска ми се да знаех всичко това преди 4 години, когато купих първия си имот. Тогава покупката с кредит ми изглеждаше толкова плашеща, че изтеглих минимума само и само да не плащам голяма вноска. Към момента, този кредит е отдавна рефинансиран и ми послужи за покупка на второ и трето жилище. Цената на първия ми имот се е увеличила с 50% и продължава да расте. Така че, бъдете смели в решението си за покупка и да не отлагайте. Бъдещото ви АЗ ще ви благодари. 🤍

♬ original sound - Mariela Cholakova

Ангелов посочи, че доходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се превръща в голям проблем за хората, както и на хората от Gen Z поколението.

Георги Ангелов допълни, че в момента се намираме в началото на един "балон", който, ако оставим още година, може да доведе до страшен срив.

@blagomir_kotsev В Пчелина хората са гневни! Един човек разказва защо ни е извикал - да видим строителните безобразия. През 2011 г. човекът си купува имот и какво става? Започва масово застрояване, и то високо, съвсем върху еднофамилните ниски къщи, без отстояния, без спазване на никакви норми, без улична регулация, без канализация и тротоари. Имам басейн, казва човекът. И никога не съм го ползвал - прахта прави басейна ми на кална локва. Надишахме се на прах и мръсотия с жена ми, децата и родителите ми, възмутено ми разказва местният жител, хората си зарязват къщите и се махат- от прах и бетон не се диша. Цял живот събираме пари да си построим домове, да са ни пълни с деца, да се чува глъч, да имаш гора наблизо, както е тук, зелени градинки. Е, какво стана? Всеки строи върху главата на другия и защо го позволяват това? Защо го позволява този кмет, пита друг. Разказва, че децата си сами не пуска навън, защото е тъмно и разкопано. Разказва и за схеми със строителни книжа и разрешителни, за напълно безогледно презастрояване с високи сгради, без подпорни стени, за извикване на високи сгради пред малките еднофамилни къщи, за застрояване без да има регулация и изградена инфраструктура. Тука е така, казват. И ти остава усещането, че във Варна на Портних не си в Европа. Не си и в Африка. И на континент дори не си. Сякаш сме в пустинята и не ни смятат за хора, коментират жителите на Пчелина. #благомиркоцев #промениварна #гражданскиомбудсман #66 #пчелина #възраждане #разруха #канализация #презастрояване #варна #продължавамепромяната #демократичнабългария #blagomirkotsev #varna #varnabulgaria #ruin #sewage #reconstruction #pchelina ♬ original sound - Благомир Коцев

 „Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работейки активно на него, виждам, че трите поредни тримесечия със спад на сделките не доведоха до намаление на цените, а дори напротив – статистиката показва, че има около 10% ръст и тази година. Другият важен факт е, че имаме голяма депозитна маса. Пазарът е този, който може да определи кога цените ще тръгнат надолу”, подчерта кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него цените тръгват надолу тогава, когато купувачите намалеят и се отдръпнат, но продавачите се увеличат и предлагането нарасне. 

Собственикът на фирма за недвижими имоти в Пловдив Яна Хинкова заяви, че има успокоение на пазара, що се отнася до продажбите на апартаменти.

@mirenakerezova Какво е важно да знаем, ако купуваме апартамент на зелено ❗️ Намирам се в сградата HORO на Idea Home, която ще бъде завършена лятото на 2024 г., за да ви разкажа къде са червените флагове при покупка на незавършен имот. Често това е по-изгодна опция, но също така може да крие рискове, особено в началния етап на строителството. С Idea Home обаче вие имате възможността да изберете детайли като класа на прозорците и да внесете идеи за създаване на smart home. Въпреки че рисковете са реални, особено ако строителят е в началния етап и все още няма акт 14, при правилния избор на компания можете да бъдете сигурни в качеството и надеждността. #IdeaHome #ИмотНаЗелено #Семейство #Дома #SmartHome #ИнвестицияВБъдещето #Строителство #НовДом #София #бгтикток #българия #мама #fyp #fypbg ♬ original sound - Mirena Kerezova

„Това се наблюдава през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят имоти, са прецизни и се появяват с ясни и точни желания. Ориентирани са приоритетно към новото строителство. При панелното и по-старото строителство се отчита спад между 10 и 20%”, посочи тя.

По всичко личи, че през следващите години ще се запази тенденциозното покачване на цените на имотите в цялата страна, което може да превърне в мираж придобиването на собствен дом.

Повече за това колко е лесно един млад човек да си купи собствено жилище четете ТУК.

Източник: Nova.bg

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Лична история: Да си отгледан от две гей майки е благословия 🤩
15-минутният град: Голямата нова теория на конспирацията😲
БЪЛГАРИН СЪЗДАДЕ КОМИКС ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ 😲😲😲
POKÉMON СЕ ЗАВРЪЩА
ПРЕЗ 2026 ОЧАКВАМЕ ИГРА "ПАРАНОРМАЛНА АКТИВНОСТ"
СЕМЕЙСТВО FERRAGNI СЕ РАЗВЕЖДАТ
ХИТЪТ НА БИОНСЕ УДАРИ ВЪРХА
6 пъти, в които Мона Лиза е станала жертва на вандализъм и кражби
Искаш ли рокля като на Дуа Липа??
ТОП 10 успели българи, които не са известни сред обществото!🤩
Българската платформа за изкуствен интелект излиза на 3 март!⚪🟢🔴
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Жените в сянката на насилието 🛑
Колко е трудно да си гей или трансджендър в Индия!😨🧐
10 вдъхновяващи инфлуенсърки, които ни учат на по-добър живот🤩
Хванаха малко момиче да управлява кола под надзора на баща си😱😲
LGBTQ+ общността има нужда от по-голяма защита в онлайн пространството!
Птичият грип застрашава и пингвините на Антарктика!
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Защо човек не може да се качи на върха на Статуята на Свободата?
Изумителната причина, поради която логото на Apple е отхапано🍏😲
Призрачният град Сентралия гори повече от 60 години!
Коя е най-малката непризната държава в света?Вижте😲
Жената с най-малката талия на света!
Ето как би изглеждала Земята, ако целият лед се разтопи!🌏😱
Откриха запазен древен човек- учените, разбраха какво е ял преди насилствена смърт!😱
Цял свят гасим осветлението за час в 20:30 на 23 март!