Директор в Тотото: Смяната на ръковдоството е политическо решение

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров даде извънредна пресконференция относно финансовото състояние на тотото. През миналата седмица министърът на спорта Радостин Василев заяви, че има намерение да направи рокади в тотализатора, като иска да освободи всички членове на съвета на директорите, както и шефа на дружеството заради тежките проблеми в тотото и поради факта, че дружеството е на загуба в четири от последните шест години.

Ето какво каза Петров пред медиите:

“За предишните години има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите на министерството, отново се получава положителен резултат. Просто колегите преди мен така са правили счетоводството. Но ако реално погледнем на нещата като финансови параметри, тотото не е било на загуба. Загубата е била само счетоводна”.

“Както се вижда, всяка година ръстът е почти двуцифрен. Искам да отбележа, че тотализаторът никога не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - 84,558 милиона лева”.

“Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението - ние можем да продаваме само в нашите тото пунктове, но не и на каса. Ако държавата има интерес, ние тези параметри можем да ги умножим няколко пъти, т.е. можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно отчисленията и данъците и абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, федерациите, да има достатъчно пари за зали, за култура, физкултурни салони и т.н. Така че е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме”.

“Когато поех тотализатора, по сметките му имаше 4 млн. лева. Сега са почти 50 млн. Никога в 65-годишната история на тотализатора не е имало такъв голям ресурс и такава голяма ликвидност”.

“Този път от ръководството на министерството ни помолиха да не правим жалби за вписването. И аз се съгласих, това е политическо решение, има коалиционно споразумение. Защото не може постоянно да се съдим - това е толкова изморително. Цяло лято обикаляме по съдилища. Щом има редовен кабинет и искат да си тръгнем, ние приемаме това решение”.

"Тотализаторът е абсолютно изряден, това показват всички проверки, на които сме подложени в последната година от всики агенции. Аз се гордея с работата си тук. Изградихме уникален екип, който вероятно ше си тръгне с мен. Не знам защо ми искат оставката, този въпрос не е към мен. Ако новото правителство върне частните лотарии, то цифрите, които ви показах ще паднат наполовина. Това, че сме монополист увеличава резултатите ни двуцифрено в проценти всяка година. Аз лично нямам никакви притеснения от каквито и да е проверки. Аз съм избран с конкурс, не могат да прекратят договора ми, но няма да се съдя с тях. Няма да обжалвам решението. Аз лично няма да подам оставка, трябва да бъда уволнен от министъра. Става дума за чест и достойнство. Щом не ме искат - добре", завърши изпълнителният директор на БСТ.

gong