VBox7 logo

Алберт Попов за изминалия сезон, за предстоящия и за голямата тръпка

327 14.06.2019 Инфо

Българският състезател по ски алпийски дисциплини Алберт Попов разкри в специално интервю за NOVA какви са плановете му за новия сезон. Състезателят се върна и назад във времето, за да даде оценка за изминалата кампания, която беше изключително успешна за родния национал.
“Влюбен съм в тръпката да подобря най-доброто време”, категоричен е състезателят. В момента той е в период на почивка, но въпреки това го откриваме във фитнеса, заедно с треньора му Ивайло Борисов.
В рамките на 3 дни през февруари Алберт Попов направи своя пробив в големия спорт, с 9-о място в слалома в Кицбюел и 6-о в Шладминг.
„Може би това са месеците, които си отделям за себе си. Като професионален скиор, свободното време е доста малко. През годината търсим малки промеждутъци, почивни дни, намираме кога да починем, за да можем да се възстановим за следващите състезания. Това е периодът, в който вече ти е дошло до гуша и просто искаш да отпушиш и да заредиш. Наистина си оставих повече време за мен, защото сезонът беше доста тежък за мен, не очаквах така да се развият нещата, поне не толкова бързо. Може би това ни измори една идея повече”, споделя Алберт Попов.
„Както беше много изморителен сезонът, всъщност беше и много зареждащ. Затова тренираме толкова и усърдно, затова имаме толкова много лишения, затова сме през цялото време в чужбина и такива резултати ти показват защо го правиш. Зареждат те и те мотивират да вървиш напред, да бачкаш здраво и да гониш целите си, които всяка година са различни, с едно стъпало по-високо и се опитваме да ги гоним”, коментира още Попов.
„Подействаха ми доста мотивиращо (успехите – бел.ред.), не знаехме как ще започнем сезона, така се случиха нещата, може би имах и късмет. Имах едно леко падане, не се знаеше дали ще участвам на първия старт, може би това ми е помогнало и ме е освободило от мисли дали ще се справя, дали ще покажа на какво съм способен. С първия старт се отпуших и сезонът тръгна, целите ни бяха една идея по-ниски, но ние ги надскочихме още в първия старт и започнахме в хода да си измисляме нови цели, за да има какво да гоним. Бих казал доста отпушващ сезон, оттук нататък всичко ще върви доста по-лесно, много неща научихме през сезона, запознахме се с всички звезди от белия керван, говорят с нас и е доста по-разчупена обстановката и се чувствам повече в мои води.”
„Това, което трябва да свършим, всъщност е да затвърдим постигнатото през миналия сезон. И на двамата ни е ясно (Ивайло Борисов, треньор – бел.ред.), че следващият сезон може и да е по-силен, може и да е по-слаб, но ние сме си поставили за цел да затвърдим постигнатото, защото не беше малко, доста надскочих себе си и за нас ще бъде ползотворен сезон дори само ако повторим резултатите си и да се закрепя в топ 30, в ранглистата. И една идея напред, както казах целите винаги са по-високи и са с една идея по-високи и се опитваме да ги следваме, спортът е наистина много труден, борим се и с природата, което може би е най-трудното, но и с малко късмет всичко се получава.”
„Това е 6 дни в седмицата трябва да си много рано във фитнеса, за първата тренировка, за да можеш да си натовариш тялото и след това да може във втората, около 4 следобед, да си възстановил и да имаш сили за нея. Неделя остава един ден за теб, в който умората се усеща, смазан си и в повечето случаи прекарваш вкъщи. Но в този период тренировките са тежки, дълги часове кардио, силови тренировки във фитнеса и наистина е трудно, но знаем за какво го правим и целите през сезона ни мотивират за догодина и за бъдещите сезони.”
„Бих казал, че на един българин, спрямо един германец, е много по-трудно да тренира през лятото, защото това са повече средства за път, за какво ли не, докато те са там. На 2 часа от курорта и от тази гледна точка им е много по-лесно, отколкото на нас. С по-малко свободно време ние компенсираме, и сме с тях в шамарите и тренираме колкото останалите.”
„Гледайки и другите отбори по света, понеже имаме опит и сме говорили със всички, ние имаме не малко. Защото има национални отбори, които въпреки че са национални отбори, те си плащат всичко сами. С Българската федерация по ски в последните години има огромно развитие, обезпечени сме да мислим дали можем да отидем на този лагер и дали можем да тренираме наравно с останалите. Така че бих казал, че силите ни са изравнени.”
„Това, което е ново за мен, по-скоро е медийният интерес. Аз и преди години съм давал интервюта, но всичко се случи много бързо. Буквално за 3 дни направих 2 резултата в топ 10 и е нормално да има медиен интерес. Но мисля, че това, което ме измори беше самото повтаряне на едни и същи въпроси, вместо всички да се съберат и да ме питат накуп. Тичането напред-назад ме измори, но случи се много бързо и не бяхме подготвени, мисля, че през следващия сезон ще ми е много по-лесно и спокойно.”