Най-скъпите руски коли

Маруся F2 -3.5 милиона рубли (50 000 евро)
Компанията "Маруся Моторс" бе дело на Николай Фоменко - една от най-култовите личности в Русия през последните трийсетина години, вокалист на популярната поп-група "Секрет", комедиен актьор, автомобилен състезател и какво ли не още. Амбицията на Фоменко да направи руска суперкола получи доста щедра финансова подкрепа - до такава степен, че в един момент той успя да купи тима на Virigin от Formula 1 и да го прекръсти на Marussia F1.
F2 бе последният прототип на компанията, представен през 2010. Той обещаваше на клиентите 3.6-литров мотор с 340 коня, 25 сантиметра просвет и всички съвременни технологии - макар и в странната комбинация с допотопен 4-степенен автомат и листови амортисьори. Колата предизвика интерес по изложенията, но после компанията банкрутира и така и не се стигна до серийно производство. Няколкото оцелели бройки са търсени от колекционерите.

Маруся В1 - 5 млн. рубли (71 000 евро)
Първият опит на Николай Фоменко и Ефим Островски да създадат руска спортна кола. Това сравнително елегантно купе се предлагаше с два двигателя - 2.8- и 3.5-литров, с 6-степенен автомат и отлична аеродинамика. Самите му размери - 4.5 метра дълъг и 2 метра широк - го поставяха в една и съща графа с Bugatti Veyron. Първите бройки обаче показаха доста технически проблеми, особено с охлаждането, и в крайна сметка В1 така и не се превърна в сериен автомобил.

Медведь - 9 млн. рубли (128 000 евро)
Под чудовищната външност на тази амфибия се крие всъщност много добре познатата ни платформа на ГАЗ 66 - съветския армейски камион от 60-те години, популярен още като "Шишига". Към него са добавени външността на мечок и специален, направен по поръчка от Nissan дизелов двигател с работен обем 7 литра и 215 конски сили максимална мощност. Машината тежи 4.2 тона и може да тегли над 3 тона товар. Прави се само по поръчка, което обяснява и солената цена.

ГАЗ Тигр - 10 млн. рубли (142 000 евро)
В основата на този еднообемен високопроходим автомобил е военната бронирана машина със същото име, произвеждана от Арзамаския машиностроителен завод на Олег Дерипаска. Цивилната му версия е без броня, но иначе запазва всички други полезни функции като автоматичното поддържане на налягането в гумите според терена. Такива "тигри" притежават националистът Владимир Жириновски и режисьорът Никита Михалков.

Т98 Комбат - 10 млн. рубли (142 000 евро)
Още една високопроходима машина, подсилена обаче и с много сериозна броня. Според собствените му реклами "Комбат" е предназначен за превоз на ВИП-персони в опасни ситуации. Това обяснява както луксозния интериор с много дърво и естествена кожа, така и бронята на купето - 50-милиметрова легирана стомана, която може да спре изстрел на снайперист и остава невредима при страничен таран със скорост 65 км/ч. По-голямата част от задвижването идва от General Motors.

Руссо Балт Impression - 117 млн. рубли (1.6 млн. евро)
Компанията "Руссо Балт" се хвали с близо век и половина история - тя се представя за приемник на Русо-балтийския вагонен завод, който допреди революциията доставял специалните вагони за царското семейство.
Impression е опитът на възродената компания да предложи свръхлуксозен автомобил в стила на 40-те и 50-те години.
Иначе в технологично отношение колата е последен писък, с прозрачен покрив, който шофьорът може да затъмнява в каквато си поиска степен. Битурбо моторът дава 612 конски сили, а цялото купе е изработено от въглероден композит за намаляване на теглото.
https://www.slavorum.org/most-expensive-luxurious-russian-cars-you-should-check-out/
https://www.avtovzglyad.ru/avto/price/2016-01-21-ekskljuziv-po-russki-samye-dorogie-rossijskie-mashiny/
https://novate.ru/blogs/090617/41698/
http://spbvoditel.ru/2018/04/08/007/

Vip Drift Taxi
SUV моделите на върха на класациите за 2020 година! Кои са те?
ТОП 7 на колите, които се крадат най-много в България!
Избираш нова кола? Виж кои са топ 10 най-евтините и добри нови коли на пазара за 2020 год.!
Топ 10 на електрическите коли, които могат да изминат най-дълго разстояние с едно зареждане