Лионел Меси: Извънземният месия на футбола

Знаете ли, че Луис Лионел Андрас Меси или просто – Лионел Меси е роден в Росарио – родното място на аржентинския революционер Че Гевара.

Меси произхожда от семейство с италиански корени. Баща му Хорхе работи в стоманен завод, а в останалото време тренира местен юношески футболен тим.

Като дете Меси има сериозни здравословни проблеми и е диагностициран с дефицит на хормона на растежа, който спира нормалното му развитие на 11 годишна възраст. Лечението му възлиза на 900 долара месечно, пари, които семейството му не може да си позволи.

Официалния си дебют за Барселона Меси прави едва на 17 години в градското дерби с Еспаньол. Така той се превръща в най-младия играч на Барса в историята. На същата възраст бележи и първия си гол.

Знаете ли, че първият договор на Лионел Меси с Барселона е оформен на обикновена салфетка. Тогавашният спортен директор на Барселона Карлос Рексач толкова е впечатлен от качествата на аржентинеца, че желае да го обвърже с контракт на момента, но не разполага с хартия. Затова Рексач използва салфетка...

Изумени от футболните му умения от Барселона предлагат да поемат всички медицински разходи за лечението на Меси, като в същото време го канят заедно със семейството му да живеят в Испания.

Първата си заплата като футболист на Барселона Лионел Меси получава през сезон 2005/2006.

Меси притежава две гражданства – аржентинско и испанско, което той придобива през септември 2005 година. Няколко години по-късно той получава покана и за националния тим на Испания, но тя бива отказана.

Аржентинецът е вторият по богатство футболист след Кристиано Роналдо. Лионел Меси печели около 128 000 долара на ден.

През март 2013 година Меси дарява сумата от 600 000 евро за модернизиране на болницата в неговия роден град Росарио.

Синът на Меси – Тиаго е пълноправен член на фенклуба на Нюелс Олд Бойс – родният клуб на аржентинеца.

Оffside