Домати с яйца под капак

Може да си оближе човек пръстите с тези домати с яйца под капак. Казваме го съвсем буквално, защото гъстичкият и ароматен сос крещи за мек хляб и хапване по селски, т.е. да си потопиш с ръце. А колко е хубаво само, когато жълтъкът се пукне и потече встрани. Ммммм! От вкусно по-вкусно. Напомня ни за летата на село, когато баба можеше да ни нахрани "с каквото и да е", но това "каквото и да е" винаги беше царско угощение.

Не можем да решим кое обичаме повече във вкусните домати с яйца - дали доматения сос, или яйчицата. Пресните домати с чесъна не могат да се сравнят с нищо друго. А магданозът накрая... От старите сортове. Три стръкчета ти стигат да си подправиш манджата, толкова е ароматен. А не като купешкия, който има вкус на трева. Интересното е, че във всяка къща сосът става по различен начин. Всяка домакиня си има нейния трик, нейната малка тайна. Едно обаче е задължително - доматите да са расли на двора на село. С тези от магазина никога не може да се получи онзи вкус и аромат на слънце, чиста вода и въздух.

Докато са съвсем врели, няма да можете да им се насладите. Затова изчакайте вашите домати с яйца под капак леееко да поизстинат, само малко, колкото да не парят езика. Може да си ги хапнете със сирене и пресен лук, а защо не и люто чушле.

Да ви е вкусно!

matekitchen