Салата с розови домати и моцарела - леново

Вероятно сте свикнали, че салатата с розови домати и моцарела се гарнира със сос песто. Така поне я поднасят в заведенията под името салата “Капрезе”. Доста некоректно, впрочем, защото истинската салата “Капрезе” се прави от домати и моцарела и се поръсва с пресен босилек и балсамов оцет. Ето защо, за да сме наистина точни в наименованието, тук ви предлагаме рецепта за семпла салата от розови домати, моцарела и пресен босилек, подправени със сол и черен пипер на вкус и зехтин. Нищо повече и нищо по-малко. Великолепна е по всяко време на годината. Все пак сме длъжни да отбележим, че вкусът й е най-наситен, когато разполагаме с хубави розови домати, расли на слънце.

Какво трябва да направите? Просто да обелите розовите домати и да ги нарежете на филийки заедно с моцарелата. Ако силният вкус на босилека ви допада, редувайте парче домат с парче моцарела и листенце босилек, когато я подреждате. В случай че го харесвате само като намек, а не да преобладава, наредете доматите и моцарелата и поръсете с него тук-там. Отгоре поръсете със сол и черен пипер и капнете малко зехтин.

Поднесете салатата с розови домати и моцарела с мек хляб с хрупкава коричка и това ще ви е напълно достатъчно за обяд или вечеря. Това важи с собена сила през горещите летни дни. Добра компания за нея са сухите мезета и студеното бяло вино.

matekitchen