Паеля с морски дарове и ориз “Бомба Крина”

Не сте били в Испания, ако не сте опитали паеля с морски дарове! Това традиционно ястие с ориз, различни видове риба, миди, скариди е неустоимо. Особено ако го подправите щедро с лимонов сок и прясно накълцан магданоз. Виното няма да ви стигне да му се насладите!

С подходящ ориз и пресни морски дарове винаги можете да пресъздадете разкошната паеля и на българска земя. Не се готви никак трудно, а става и бързо. Важно е да спазвате технологията и да не замествате продуктите. Ние я направихме с ориз Бомба от “Крина”, който в Испания ценят изключително високо. Той се отглежда трудно и реколтата е в ограничено количество, но е най-добрият избор за паеля. По време на готвенето зрънцата остават цели и поемат течност до 3 пъти повече от собственото си тегло. А великолепният жълт цвят на ястието идва не от оцветители за храна, а от щипката шафран.

В Испания приготвят своята паеля в специални широки тигани с две дръжки. Правилото е да не се бърка много-много, след като прибавите морските дарове. Ако сте почитатели на испанската кухня и имате такъв вкъщи, ползвайте го. Ако ли не, можете да приготвите вашата паеля с морски дарове в друг подходящ дълбок тиган или в тенджера. После я поднесете в красива цветна чиния, поръсете с магданоз, полейте с лимонов сок и си пуснете нещо испанско за музикален фон.

Наздраве и добър апетит!

matekitchen