Салата с киноа и нахут

В представите на повечето от нас в чиния салата с киноа има някакви зеленолистни, обикновено спанак, сирене или фино месо и дресинг. Този път ви изненадваме със салата, в която няма никакви животински продукти. Въпреки това е безкрайно засищаща и освежаваща същевременно. Освен киноа, в нея има сварен нахут, домати и краставици и маслини. Имаме различни вкусове, които са в перфектен баланс и се допълват чудесно.

Много хора стоят на една ръка разстояние от нахута в салата, защото това плътно зърно трудно се овкусява. Има начин, просто го комбинирайте с продукти, които носят по-ярък вкус. В случая това е киноата. Тези малки приятелчета сами по себе си са безвкусни, но са ценни в кулинарията, защото са като сюнгер. Именно това е причината да разбъркаме дресинга с тях и нахута. Дори може да ги оставите за няколко минути, докато нарежете пресните зеленчуци. Целта е да се овкусят и когато застанат до доматите, краставиците и маслините да бъдат пълноценни участници във вече готовото предястие, а не да стоят като случайно добавени. Иначе сосът ще се плъзне по зеленчуците и ще остане на дъното на купата, а киноата и нахутът ще останат неподправени.

Ще поднесете малко от нашата салата с киноа и нахут в красива чиния, защото с нея работи принципът малкото е много. Избора на напитка ще оставим на вас.

Наздраве и добър апетит!

matekitchen