Ервехе – книга за една майка – Луан Старова

Заредена с много любов и топлина е тази книга за една майка, посветила своя живот на оцеляването на децата и семейството си. Нейната съдба е показана на фона на големите катаклизми на Балканите през ХХ век, когато границите между държавите се променят, властите се сменят, създават се и рухват империи, а цели семейства са принудени да станат емигранти, за да оцелеят. Границите на Балканите са толкова променливи, че твърде често и самата Ервехе не може лесно да разбере къде започва и свършва чужбината и къде – родната страна.

„Луан Старова може да се гордее, че е написал тази книга. С нея той е изпълнил частица от своя дълг към Майката, към Жената. И аз чувствам – незаслужено – че той е изпълнил и частица от моя дълг, от нашия дълг.
В дните, когато някои – и то мнозина – опитват да зацапат с кал образите на Жената и Майката, Луан Старова създаде книга, която е тяхна възхвала. Сега, когато клатят устоите на семейството, той написа: „Ще се направи най-много за света, ако всеки обича семейството си“.
Книгата на Луан Старова е като високо дърво, пуснало дълбоки корени в земята на Балканите.“ – Антон Дончев

Луан Старова е македонски писател от албанска националност, професор по френска литература, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата. Книгите му са преведени на много езици и са спечелили големи литературни награди: „Роман на годината“, „Рацинова награда”, „Стале Попов“,„Жан Моне” за най-добър европейски роман, „Ангелус” за най-добър роман в Централна и Източна Европа…

izida