Лек ябълков сладкиш с кокосова захар "Пасифлора"

Малка следобедна глезотия с чаша от любимата ви кофеинова напитка - това е перфектната роля на този лек ябълков сладкиш. Хрупкав, с нежни парченца задушена ябълка и деликатния аромат на ванилия и карамел. Ще ви изненадаме, защото не сме добавяли никаква есенция в него. Цялото вълшебство идва от една непълна чаша кокосова захар "Пасифлора". Решите ли да правите десерти, особено плодови, непременно опитайте с нея. Вкусът и уханието са божествени. С ябълките в този лек сладкиш се съчетаха по несравним начин.

За нас кокосова захар носи усещане за екзотика, но в районите на Южна и Югоизточна Азия тя е традиционен заместител на бялата захар. Там има много кокосови палми, а тази захар с великолепен карамелен цвят се извлича от ароматния нектар на цветовете на кокосовата палма. Той кристализира в малки гранули и... това е всичко. По-интересното е, че технологията на производство не се е променила от векове. За разлика от бялата захар, кокосовата има мирис. В нея ще усетите карамелени и ванилови нотки и това е напълно достатъчно да ароматизира сладкишите, които приготвяте. Ето защо в списъка с продукти за този чуден десерт няма да видите нито ванилия, нито канела, нито какъвто и да било добавен аромат.

Няма да сгрешите, ако поднесете изстиналия лек ябълков сладкиш с бита сметана или топка ванилов сладолед. Вкусовете се допълват чудесно, а контрастът между бялото на сладоледа и наситения карамелен цвят на десерта ще бъде впечатляващ.

Да ви е сладко!

matekitchen