VBox7 logo

Най-добрите сериали за британските кралски династии

Историите и тайните свързани с живота на британските монарси и техните семейства винаги са представлявал интерес за много хора. Добър начин да надникнем зад кулисите на кралския двор са сериалите посветени на тази тематика. Повечето от тях са смесица от реални факти, слухове и художествени измислици, но въпреки това разказват интересни истории от живота на монарсите и пленяват погледа с разкошни декори и пищни костюми.
Ето някои от най-добрите художествени и документални сериали свързани с британската монархия, подредени според годината на тяхната премиера.

Чарлз II: Силата и страстта (Charles II: The Power & the Passion) - 1 сезон (2003)
Рейтинг в IMBD – 7.5
Британски телевизионен филм в четири епизода, излъчен по BBC One през 2003 г. и разказващ за събития от живота на Чарлз II – неговото управление на трона, десетгодишното му изгнание от Англия по времето на Оливър Кромуел и триумфалното му завръщане.

Елизабет I (Elizabeth I) – 1 сезон (2005)
Рейтинг в IMBD – 7.9
Този мини-сериал има само два епизода и разказва за драматичните събития от живота на Елизабет I.
Мини-сериалът е отличен с 3 награди „Златен глобус“ 2007 – за най-добър мини-сериал, за най-добра главна женска роля на Хелън Мирън и за най-добра поддържаща мъжка роля на Джеръми Айрънс.

Династията на Тюдорите (The Tudors) – 4 сезона (2007–2010)
Рейтинг в IMBD – 8.1
Този канадско-ирландски исторически сериал е създаден по идея на Майкъл Хърст и е базиран на събития свързани с периода на управление на английският монарх Хенри VIII и династията на Тюдорите.

Бялата кралица (The White Queen) – 1 сезон (2013)
Рейтинг в IMBD – 7.8
Вълнуващ разказ за един от най-бурните периоди в английската история, който започва през раздираната от войни 1464 г. и е разказан през погледа на три различни, но еднакво непреклонни жени, съперничещи си за короната.

Вълци (Wolf Hall) – 1 сезон (2015)
Рейтинг в IMBD – 8.1
Този мини-сериал, състоящ се от шест епизода, получи множество награди, сред които Златен глобус за най-добър мини-сериал за 2015 г. Продукцията е адаптация на романите „Вълци“ и „Доведете труповете“ на Хилари Мантел и представя въздигането и падението на Ан Болейн през очите на Томас Кромуел – известен съветник на Хенри VIII.

Виктория (Victoria) – 3 сезона (2016 – )
Рейтинг в IMBD – 8.2
Сериалът разказва за ранните години от царуването на една от най-великите британски кралици. Черпи от действителни събития и лични дневници, за да обрисува трансформацията ѝ от импулсивна девойка в уважаван монарх.
Първоначалните планове са сериалът да има 5 сезона, но все още не се знае дали ще има 4 и 5 сезон.

Бялата принцеса (The White Princess) – 1 сезон (2017)
Рейтинг в IMBD – 7.6
Сериалът е базиран на едноименната книга на Филипа Грегъри, и проследява историята на Елизабет Йоркска, наследница на краля от фамилията Йорк, и крал Хенри VII, наследник на фамилията Ланкастър.

Короната (The Crown) – 3 сезона (2017- )
Рейтинг в IMBD – 8.7
„Короната“ стартира през 2017 г. и се оказа мигновено попадение в Netflix. Сериалът, създаден от Питър Морган и Стивън Далдри, разказва историята на ежедневието на кралица Елизабет II, от нейната коронация до първите мигове на блясък и драма в кралското семейство.
След успешния първи сезон бе направена и втора част на поредицата, представяща по-интимен поглед към британския монарх. След това последва и сезон 3, който обхваща всички основни събития от 1964 до 1977 г. и дойде с напълно обновен актьорски състав.
В момента се снима и сезон 4, който ще стартира през декември 2020 г. и ще обхваща събития от периода на 70-те и 80-те години на 20 век.

Испанската принцеса (The Spanish princess) – 1 сезон (2019– )
Рейтинг в IMBD – 6.8
Историческата драма проследява младата принцеса Катрин Арагонска, обещана за съпруга на бъдещия крал на Англия Принц Артър. Когато Артър умира малко след сватбата, съдбата на Катрин като кралица остава под въпрос.
Втори сезон на сериала трябва да излезе през втората половина на 2020 г.