Човекът Който Копае Пещери 25 Години

http://btvnovinite.bg/video/svetut/artistat-kojto-kopae-peshteri-ot-25-g.html Северно Мексико.

Огромни пещери, подобни на изрисуваните и издълбани от хората преди хиляди години, но... съвременни, ръчно изваяни от един единствен човек, се крият във високата пустиня на Северно Мексико.През последните 25 години Роб Полет копае и вае варовика под пясъците. Той работи в компанията единствено на кучето си. Казва, че за него това е природен проект, с който иска да провокира човешката чувствителност. Нарича творението си Дървото на човешкия вид.

„Не бих казал, че съм обсебен от копаенето на пещери. Ако наричате обсебване детската страст към игрите, то тогава може да се каже, че и аз съм обсебен. Когато правиш нещо с любов, се стремиш да го правиш непрекъснато”, споделя Полет.

Не е скулптор, нито архитект или инженер, а просто човек, открил страстта си. Роб се възприема като магьосник, който борави с пространството. Копае само ръчно.

Снимачен екип прекарал три години с копача на пещери и заснел документален филм, който бил номиниран за Оскар.

До момента Роб е изваял дузина пещери, като една от тях - до река Рио Гранде - дори е облагородена - с места за почивка, електричество и течаща вода. Има дървен под и баня - произведение на изкуството. Пещерата му е струвала две години труд. Човек може да отседне там срещу 12 долара на час.

Две от пещерите, заедно с терена около тях вече се продават - за близо 1 млн. долара.

sosos666