Сладко от тиквички с Gelfix Dr.Oetker

Сладко от тиквички - изненадващо, а! Обикновено ги ядем пържени, печени, на супа, евентуално на туршия. Сладкото определено не е от масовите рецепти с тези свежи зеленчуци. Но, почакайте, преди да кажете, че ви звучи прекалено... Бройте до 10, проявете кулинарна смелост и опитайте. Разкошно е, има вкус на конфитюр от ананас с цитрусови плодове. Филийка мек бял хляб, намазана с масло, откровено плаче за него. И докато й се наслаждаваме с притворени очи, вече си представяме как го поднасяме с цедено кисело мляко или приготвяме домашен сладкиш с него.

Като цяло, приготвянето на сладко от тиквички не е кой знае каква философия. Но има няколко важни детайла. Тиквичките не се белят. Изчистени и нарязани, теглото им трябва да бъде 1 кг. При престоя със захарта, ако не отделят достатъчно течност, трябва да добавите 50-60 мл вода.

За да направим сладко от тиквички, използвахме Gelfix Extra Dr. Oetker, защото той ни дава съвършената пропорция от цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да желират конфитюра от един килограм плодове. Защо естествена? Защото тя, за разлика от така популярното и всъщност синтетично произведено лимонтузо, е органична киселина от цитрусови плодове и се използва като естествен консервант за плодове и зеленчуци. Пектинът пък се свързва с плодовата захар при загряване и след изстиване се желира. Така консистенцията на сладкото е перфектна и то не се се разтича, когато го хапвате или приготвяте сладкиши с него.

Да не забравим портокаловите корички - те дадоха тези нежни цитрусови нотки на сладкото.

Опитайте!

matekitchen