Иван Андрусяк представя детския си роман "28 дни от живота на Катерицата" на „Пловдив чете“

Любимият автор на децата в Украйна – Иван Андрусяк, пристигна в България, за да представи романа „28 дни от живота на Катерицата“, която още първите читатели у нас нарекоха „украинския „Дръндьо“. Книгата е включена в селекцията на най-добрите творби за деца и юноши в света White Ravens („Бели гарвани“). Българското издание е на „Изида“, а преводът – на Димитър Христов. Гостуването е със съдействието на Посолството на Украйна и програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Герой на „28 дни от живота на Катерицата“ е умен, но притеснителен и без особено високо самочувствие съвременен тийнейджър, когото съучениците му наричат с прякора Бурундук (Катерицата) заради сходството с фамилията му Бондарук. Но той успява да се вземе в ръце и да покаже качествата си. Опитва се да си излюпи джобен дявол след разказана легенда от баба му, да разгадае загадката на зловещи стъпки, които отекват през нощта в стаята му, да прави рискови химически експерименти и да заговори момичето, което харесва (макар че се оказва, че друго момиче пък харесва него).

Иван Андрусяк гостува в Пловдив в рамките на фестивала „Пловдив чете“, в Стария град – в двора на постоянната експозиция „Енчо Пиронков“.

Представи го познавачът на детската литература Красимир Проданов, който изложи наблюденията си върху новите тенденции в областта на литературата за деца и млади читатели. Множество деца се събраха и взеха участие в разговора с писателя.

izida