Биография на Симеон Сакскобургготски

Симеон II e роден на 16 юни 1937 г. в София като първи син и престолонаследник на цар Борис III и царица Йоанна Савойска. Произхожда от рода Сакс-Кобург-Гота по бащина линия и от рода на Орлеаните по майчина линия. Той е роден с титлата княз и престолонаследник на българския трон. Едва на шест години той става цар на българите в периода от 1943 до 1946 година, но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет. Деветосептемврийският преврат слага край на монархическото управление в България и царското семейство е принудено да напусне страната на 16 септември 1946 г. Те заминават за Египет, където живее в изгнание бащата на царицата – италиянският крал Виктор Емануил ІІІ. В Александрия Симеон се записва да учи в британски колеж.

През 1951 г.семейството се установява в Испания. В Мадрид Симеон учи за кратко във френски лицей, следва право няколко семестъра, за кратко учи и политика. Майката на Симеон – царица Йоана наема български частен учител. В последствие учителят се отказва да го учи, защото разбира, че той е мързелив и приема живота от несериозната страна. Така го е възпитавала майка му.

От жажда за развлечения и мързел, Симеон остава необразован, без висше образование, с незавършено частно военно училище в Америка и все увлечен по хазарта и лекия начин на живот.

Той е бил сгоден с принцеса Ана Френска, която по-късно го напуска, заради безпаричието и начина му на живот. На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за Маргарита Гомес – богата испанска наследница от аристократичен род. Роднините на Симеон са били срещу този брак, защото Маргарита нямала царско потекло. Родствениците на Маргарита също не одобряват брака, защото предполагали, че Симеон се жени заради парите й. Но двете страни намират компромисно решение и бракът се състоял.

От Симеон Втори са се интересували непрекъснато българските тайни служби както в Париж, така и в България. Голям интерес са проявявали и от КГБ. Смятали са, че е подходящ кандидат за агент, тъй като е бил безработен и без образование. За пръв път се завръща в България на 25 май 1996 г. След завръщането си, става познат в политическия живот като Симеон Сакскобургготски, често наричан и Царя. От 2001 г. до 2005 г. Симеон Сакскобургготски е министър-председател на България начело на правителството. След спечелването на парламентарните избори става лидер на партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ). Симеон, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния род Ветини. Немски княжески род, дал представители на Династия Уиндзор, управлявала във Великобритания, а също и на Династията Сакс-Кобург и Гота. Династия Ветини господствала повече от 800 години в среднонемското пространство.

На 16-ти юни, той става на 80 години. За да разберете повече за него, гледайте биографичния филм "Момчето, което беше цар". Той разказва за удивителната му история от детството до завръщането му като министър-председател.

Портретъ