Представяне на „Езерото“ от Бианка Белова

Представяне на „Езерото“ от Бианка Белова в гр. Кърджали от преводача на книгата Васил Самоковлиев.
Езеро, което се намира някъде в затънтена Азия и което е дълбоко замърсено с всякакви отпадни и отровни вещества. То съхне бавно и хищно изяжда бреговете си. Там мъжете си пият самогона, жените се тревожат за тях, когато са за риба, децата си чешат екземата по тялото, причинена от отровната езерна вода. Едно от тях, Нами, расте без родители, при баба си и дядо си. Предстои му да ги загуби, да изживее първата си любов, омърсена от руски войници насилници, да тръгне по широкия свят, за да дири майка си. След перипетии и срещи с хора от различни съсловия, местни и руснаци, подобно на древния уроборос началото захапва финала си и синът открива майка си, но не остава с нея. Възмъжал, той се завръща при вездесъщото езеро – край неговите брегове и в зловещите му води той ще търси своите корени и самия себе си.
Романът печели чешката награда за най-добра книга на годината „Магнезия литера“ и Наградата за литература на Европейския съюз (2017).

Бианка Белова е дъщеря на българин (инж. Бечо Бечев, роден в Кърджали, живее в Прага и 25 години работи като звукорежисьор в киноцентъра „Барандов“). Авторка е на четири книги. Омъжена е за англичанина Ейдриан Т. Бел, вокалист на популярната в Чехия инди група The Prostitutes. Имат три деца.

izida

Собственикът на клипа не желае коментари.