Тодоровден е! Какви са традициите и поверията на днешния ден

4 672 18.03.2021

Празниците

Тази година отбелязваме Тодоровден на 20 март. Тодорова събота е известна и като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие. Денят е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Обредната трапеза за празника включва питка с мая, леща и супа от гъби.

Виж още: Изненада! Venci Venc' ще се жени - коя е жената до него и къде ще е сватбата

Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости, като датата, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Според легендите император Юлиан Отстъпник (332-363 г.) решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост, пишат от Vesti.bg. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът направил, каквото му било заповядано, но свети Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара, а да си приготвят коливо – жито.  Предупредени, християните не взели никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден е празник и на коневъдството и на конния спорт.

Виж още: Метаморфозите на Кристиан Костов: Певецът на 21 и продължава да впечатлява с визия

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Днес имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

Виж още: Любов на високи обороти: Теди Александрова и Емрах на гребена на вълната

Изображение: iStock Photos, Георги Димитров/ Vesti.bg 

Още от Празниците