Най-добрите БГ филми за последните 20 години

1 369

Настроен си за готино кино и chill – няма проблем! Показваме ти класиките в българското кино от последните 20 години, които си заслужава да видиш.

„Дзифт“ (2008)

„Дзифт“ е нещо, което трябва да гледаш на всяка цена ако още не си. Български игрален филм от 2008 на великия Явор Гърдев, създаден по романа „Дзифт“ на Владислав Тодоров. Именно тук Захари Бахаров (Молеца) се прочува като секс символ, а секса му с Таня Илиева (Ада) и цялата история, плюс сцените, заснети в стил ноар са нещо, за което казваме голямо браво!

Виж още: Дъщерята на Миле Китич показа безкрайни крака от Доминикана 

„Източни Пиеси“ (2009)

„Източни пиеси“ от 2009 на Камен Калев е филм, който и до днес ни разплаква. Разказващ историята на нарко зависимия художникът-дърворезбар Христо Христов – Ицо, който играе себе си, той е брутална картина на родната действителност, съпроводена с романтиката и надеждата за утре. Христо за съжаление умира през 2008 г. именно заради своята зависимост и така и не дочаква да види филма. Ние обаче сме го гледали не веднъж, защото тук се възхищаваме на блестящата игра на Ованес Торосян, Саадет Ъшъл Аксой и Николина Янчева. Саундтрак пък е великото парче на Nasekomix - Inject Me With Love.

Виж още: С музиката не стана, но с това - да! Алекса показа работата си, обяви ценоразписа

„Тилт“ (2011)

„Тилт“ от 2011 на режисьора Виктор Чучков е филмът! И ако си мислиш, че звездата на Александър Сано изгря с Косъма от „Под прикритие“ – не. Тя изгря с ролята му на Дъвката от „Тилт“. Историята разказва за група младежи, които се опълчват на системата по време на късния соц, а героят на Явор Бахаров (Сташ) се влюбва в най-неподходящото момиче – Радина Кърджилова (Беки), дъщеря на ченге, заради която по-късно стават един куп поразии. Гледай задължително! 

Виж още: В тази селска къща ли живее? Людмила от "Ергенът" показа завидни умения с мотиката

Кецове (2011)

„Кецове“ на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов, по сценарий на Валери Йорданов е филм за свободата. За група младежи, които всеки воден от свои проблеми решават да теглят майната на всичко и да заминат на пуст плаж на родното Черноморие. Както винаги обаче идват едни лоши чичковци, които искат да застроят плажа и да прецакат свободата, а така не става. В ролите – Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Ина Николова, Иво Аръков, Радослав Първанов и Мариан Вълев.

Каръци (2015)

Филм като „Каръци“ никога не е правен в българското кино. Странен, смешен, черно-бял, иновативен, труден за преглъщане. С режисьор Ивайло Христов, филмът дебютира в Москва където печели голямата награда – Златен Свети Георги, като това е българското предложение за Оскар за най-добър международен филм за 2015 г. В ролите гледаме мега играта на Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Ненчо Илчев, Пламен Димов и Георги Гоцин или Елена, Коко, Пацо и Гошо. Те са много близки приятели живеещи в малък провинциален град в България, които се самоопределят като „каръци“. Коко е влюбен в Елена, а тя мечтае да стане певица. Идването на известна рок група в града променя рязко пейзажа.

В списъка ни с най-нови кино попълнения не пропускай да видиш още – „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Петя на моята Петя“ (2022) и „В сърцето на машината“ (2022), където Александър Сано пръска мрака. Задължителен за гледане е и черната комедия „Жълт олеандър“ (2022) заради великата игра на Китодар Тодоров, Мариан Вълев и Стефани Ивайло.

Изображение: https://www.facebook.com/%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%A2-129874957080841/ , https://www.facebook.com/intheheartofthemachine.movie 

Коментари 0
Филмът на Тейлър Суйфт счупи рекорда за предварителни продажби в САЩ за един ден!💲💰
Кръстиха улица на ДОНОР 👼🤍
Ето какво ще ти се случи в Бразилия, ако си хомофоб!😲
Факти за сериала „Приятели“, които 100% не знаете⭐
ИДВА ЛИ ОПАСНОСТТА В БЪЛГАРИЯ?
Изкуствено ли причиняват ПРИРОДНИТЕ БЕДСТВИЯ?
😲Насилието с оръжие, расизмът и глобалното затопляне тревожат младите хора от "GEN Z"
Ето кое е българското предложение за Оскар 😲😱😲
Психически тормоз – как да го познаем?🧐
Ексхибиционизъм: Как да постъпим, когато станем жертва или свидетели на ексхибиционист 😱😥
Настояване за справедливост: Родители залепиха некролози на парламента
Алекс Богданска С НОВО ГАДЖЕ? 🥰🥰
Глоба и съд за МЕРИЛИН МЕНСЪН- изсекнал носа си върху операторка след което я наплюл!😲
Ариана Гранде се развежда!😲
От ТРАКТОРИСТИ вече ТЕРОРИСТИ? 🤔
Защо Кейти Пери продаде правата на музиката си за 225 милиона долара?💰💲
Как китайски археолози извлякоха ДНК от човешки скелет на 6000 години?😲
⭐Защо Индийската космическа станция изследва Слънцето?☀
Нургюл ще играе за УНГАРИЯ?
🥊Боксьорът, който не спира да носи медали на България! 🥇
За коя ЖЕНА си мечтаят ВСИЧКИ футболисти? 😲