Джордън Питърсън: един мотиватор и неговите правила за пълноценен живот

3 929

Уеб Цитати

Днес ще ви разкажем за един забележителен човек. Той се казва Джордън Питърсън. Роден и израснал в провинция Алберта, Канада. По професия е клиничен психолог, преподавател в Университета в Торонто.

Често е наричан един от "най-от най-значителните съвременни мислители" и "най-влиятелният интелектуалец на западния свят", а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. Той е автор на популярната книга "12 правила за по-добър живот. Противоотрова срещу стреса", както и Maps of Meaning: The Architecture of Belief. 

Докато преподава в Харвардския университет, е номиниран за престижната награда Levinson Teaching Prize. Лекциите му по митология и психология, базирани върху Maps of Meaning, са превърнати в популярна телевизионна поредица. Заедно с колеги, Питърсън създава две онлайн програми за себепознание. Някои от неговите думи и теории са приемани със смесени чувства, бил е доста критикуван през годините.

Представяме ви малка част от неговите правила за по-добър живот, които са част от книгата, която е налична на българския пазар.

1. Стойте изправени.

Обърнете достатъчно внимание на стойката си. Престанете да ходите приведени и прегърбени. Казвайте, каквото мислите. Извадете наяве желанията си, сякаш имате право на тях – поне същото право като другите хора. Ходете изправени и гледайте право напред. Хората, включително и самите вие, ще започнат да допускат, че сте компетентен и способен (или поне няма веднага да достигат до обратното заключение). Окуражени от положителните отговори, които получавате, ще започнете да се тревожите по-малко.

2. Отнасяйте се към себе си като към човек, за когото сте отговорен

Да се отнасяте към себе, сякаш сте човек, за когото сте отговорен, означава да се замислите какво действително би било добро за вас. Не става дума за "това, което искате". Нито пък за "това, което би ви направило щастливи". Трябва да помислите за бъдещето и да се запитате: Как би могъл да изглежда животът ми, ако полагах подходящите грижи за себе си? Каква кариера би ме предизвикала и би отключила продуктивността и полезността ми, така че да мога да поема своя дял от товара и да се радвам на последствията? Какво би трябвало да правя, когато имам известна свобода, за да подобря здравето си, да разширя познанията си и да укрепя тялото си?

3. Сравнявайте се с човека, който сте били вчера, а не с друг човек днес

Бъдете внимателни, когато се сравнявате с други. Веднъж достигнали пълнолетие, вие сте уникални. Вие имате свои собствени специфични проблеми – финансови, интимни, психологически и др. Тези проблеми са част от уникалния контекст на вашето съществуване. Не се сравнявайте с другите.

4. Подредете собствената си къща, преди да критикувате света

Замислете се за обстоятелствата, в които се намирате. Започнете с малките неща. Възползвали ли сте максимално от предоставените ви възможности? Полагате ли усилия в кариерата или дори в работата си или позволявате на огорчението и възмущението да ви спират и да ви теглят надолу? 

5. Преследвайте само онова, което ви носи усещане за смисъл

По-добре да имате смисъл в живота си, отколкото да имате това, което желаете, защото е възможно да не знаете нито какво искате, нито от какво действително се нуждаете. Смисълът е нещо, което ви намира по собствено усмотрение. Вие можете да създадете предпоставките, можете да последвате смисъла, когато той се покаже, но няма как да го създадете по собствена воля. Смисълът означава, че сте на правилното място в правилното време, че сте намерили правилния баланс между ред и хаос, където всичко се нарежда по възможно най-добрия за момента начин.

6. Подбирайте внимателно думите си

Защо отказвате да бъдете конкретни, когато конкретизирането на проблема ще направи възможно намирането на решение? Защото за да бъдете точни в идентифицирането на проблема, трябва да признаете неговото съществуване. 

Коментари 0
Задържаха предполагаем преследвач на Тейлър Суифт преди концерта ѝ в Германия
Пожарите в България, какво следва и каква е причината?
Летящи лодки? Кога и къде?
Фосил на стегозавъра „Ейпекс“ беше продаден за рекордните 44 млн. долара 😱😱😱
Нов Тренд: Пържено яйце върху капан на кола 😱😱
Дивото зове: Индианско племе напусна амазонската джунглата, за да спре сечта й (СНИМКИ)
🚀🌕 „Забравеният астронавт“ от Аполо 11 разкрива какво го е впечатлило най-много на Луната! 🌟✨
Ще можем да се возим на дронове? 😱😱😱
Той оцеля повече от година без вода и храна!
🎉💔 Как „синдромът на Ребека“ може да повлияе на връзката ви 😲
Зендая и Том Холанд се сгодиха? 😮💍😍💕
Устни като на Хейли Бийбър с балсам с пептиди?!
Тейлър Суифт с концерт в България?
Зендая се облече като робот! Почерпи вдъхновение от нея!
Най-честите двойни стандарти във връзките!
📰 Травма и шок: Жената, която откри, че е спала с брат си след ДНК тест! 😱
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Той е пропускал работа 6 години и НИКОЙ не е разбрал?
Пияна шофьорка удари четири автомобила, задържаха я😱
Мрачната история зад детските ти спомени💥🤩
Най-старото, най-дълбокото и най-голямото езеро в света!
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Тези животни говорят КАТО ХОРА?
Българките са на ВЪРХА на европейския волейбол!
Какво ще стане с тялото ти, ако спреш да носиш бельо?!🤩😋
ФЕНОМЕН : Момиче, което не може да ходи, стигна до Рилските езера
Париж се влюби в БГ килимите 😲😲😲
От арктически студ до тропически жеги: Как тренират гимнастичките ни?