Представяме ви финалистите на ''Промяната''

Големият финал е на 13 февруари

3 665 06.02.2019

Промяната

Ясни са трите каузи, които ще се борят за безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв. - голямата награда в "Промяната", най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с Reach for Change България.

До 13 февруари, когато ще стане ясен големият победител, ще ви представим всяка от трите каузи, достигнали до финала след гласуване, в което бяха регистрирани рекордните 80 868 гласа.

Кои са проектите, класирали се на финал?

Представяме RockSchool, зад което стоят Васил Спасов и Боян Симеонов.

Двамата създават програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми. 

RockSchool дава възможност за незрящите деца да се развиват, да бъдат щастливи и уверени в себе си. Боян и Васил вярват, че изучаването на музика би помогнало на хората със затруднено зрение да развият личностите си по-пълноценно, изграждайки редица качества като креативност, увереност, постоянство, целеустременост, общителност и други.

"Музиката е далечна за много от незрящите подрастващи в България, защото никъде няма структурирана програма за тяхното обучение. Настоящите незрящи ученици на Rockschool са само индикация за значението на музиката в техния живот и как тя им помага да се приобщават, комуникират и изразяват себе си", пишат от RockSchool.

Тяхната цел е да оборудват софтуерно и хардуерно нов музикален кабинет, в който незрящи ученици да могат да изучават различни музикални инструменти и пеене с лекота.

Успоредно с това искат да осигурят и специализирано обучение за преподаватели, за да могат по-ефективно да работят с тази група деца. 

Програмата предвижда и стипендиантска програма за безплатно обучение за тези незрящи деца, които са с ограничени финансови възможности.

Вторият финалист е фондация "За храната".Екатерина Йосифова и Наталия Александрова, които стоят зад фондацията, искат да популяризират пълноценното и здравословното хранене сред деца, родители, учители и институции. 

Създават дигитален ресурсен център с помощни материали (видеа, влогове, рецепти) и практически знания по темата хранене.

"Вдъхновяваме се ... от природата. Борим се за  истинска храна и запазване на традициите."

В пътя към промяната на "За храната" помагат доброволци, експерти и лекари в цялата страна.

 

А проблемът е наистина значим - страната ни е на 5-о място по затлъстели деца в Европа според СЗО. Средно 30% от българчетата са с наднормено тегло. 

На финала се класираха и "Книговище".

Яна Генова и Искра Джанабетска от “Книговище“ - създават образователна интернет платформа, която насърчава четенето за удоволствие у децата чрез онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги. Книговище е също онлайн читателски дневник, и пътеводител в света на книгите.

"През игра, с любими книги и в компания ви каним на СЧК (свободно четене за кеф)".

Още от Промяната

ПРОМЯНАТА има своя голям победител - RockSchool
Представяме ви финалистите на ''Промяната''
Гласуването за Промяната започна! Какви са каузите на финалистите?