Instagram и Facebook затягат мерките за защита на тийнейджърите

383

CTRL ALT DEL

Facebook и Instagram ще ограничат достъпа на фирмите рекламодатели до личните данни на тийнейджърите, които ползват двете социални мрежи. По този начин компаниите ще бъдат принудени да спазват още правила, когато насочват посланията на рекламите си към потребители в тийнейджърска възраст. Това съобщи технологичната корпорация Meta, която притежава двете социални мрежи.

Ограничава се достъпът до личните данни на тийнейджърите

От февруари рекламодателите вече няма да получават информация за пола на тийнейджърите, които са регистрирани в двете онлайн платформи, или за вида на публикациите, от които те се интересуват, съобщава онлайн изданието на британския в. "Гардиън".

В съответствие със затегнатите правила фирмите ще могат да "насочват" реклами към даден потребител само въз основа на данни за възрастта и местоположението му, обяви Meta.

Гигантът в областта на социалните медии също така потвърди, че през март ще бъдат въведени промени, благодарение на които тийнейджърите ще имат възможност "да виждат по-малко" от определени видове реклами. Те ще избират тази опция чрез промени, които ще могат да правят в настройките на Facebook и Instagram.

Getty Images

 

Много активисти за онлайн безопасност твърдят, че компаниите, които управляват социалните медии, трябва да положат повече усилия, за да контролират видовете реклами, показвани на по-младите потребители. Те предупреждават, че неподходящите реклами могат да причинят толкова вреди на по-младите хора, колкото и обидното или оскърбително съдържание, публикувано от други потребители на социалните мрежи, отбелязва ДПА.

Корпорацията Meta преди време въведе ограничения, които не позволяват на фирмите да насочват реклами към тийнейджърите въз основа на интереса, който са проявили към дадени теми и публикации, както и въз основа на реакциите, които те са провокирали у тях.

Технологичната компания обяви, че сега предприема по-строги мерки в резултат на експертното мнение на специалисти по темата, на базата на резултатите от проучвания и поради въвеждането на регулации в глобален мащаб.

"Съзнаваме, че тийнейджърите не притежават житейския опит на потребителите в по-зряла възраст, който да им позволи да вземат информирано решение за това как личните им данни да бъдат използвани за позициониране на рекламни послания, най-вече когато им предлагат продукти, които могат да закупят. Поради това допълнително ограничаваме възможностите на рекламодателите да насочват своите послания към тийнейджърите, както и въвеждаме по-сериозна регулация на достъпа до информацията, въз основа на която им се предлагат определени реклами", се казва в съобщение на корпорацията, основана и ръководена от Марк Зукърбърг.

Meta плаща 725 милиона долара на потребители

Meta е постигнала споразумение да плати 725 милиона долара, за да уреди колективен съдебен иск, в който се твърди, че нейната социална мрежа Facebook е предоставила на трети страни достъп до данните на свои потребители без тяхното съгласие, предаде Си Ен Би Си в края на миналата година.

Това бе най-голямото обезщетение, което е постигано при колективен съдебен иск за нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защитата на персоналните данни, както и най-голямата сума, която Meta е плащала в рамките на подобно дело, твърди правната кантора, представляваща ищците, става ясно от съдебни документи.

Колективният съдебен иск е заведен през 2018 г., след като Facebook разкри, че личните данни на 87 милиона от потребителите й са били неправомерно "споделени" с бившата консултантска фирма Cambridge Analytica. Тази компания беше свързана с предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., когато той беше избран за президент на САЩ.

Ищците твърдят, че Facebook е предоставила на "множество трети страни достъп до съдържанието и информацията" в техните профили в социалната мрежа. Те са категорични, че това е станало без съгласието им, а компанията собственик на Facebook не е контролирала адекватно достъпа на трети страни до тази информация и начина, по който тя е използвана.

За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено от съда в щата Калифорния, който разглежда иска, отбелязва CNBC.

Консултантската компания "Кеймбридж аналитика", базирана в Лондон, беше закрита през 2018 г. след избухването на скандала. Тя беше обвинена, че данните на потребители, предоставени й от Facebook, са били използвани без тяхно съгласие за целите на предизборни кампании, за които е била наемана.

Изображение: Getty Images

Коментари 0
"Злобна, пошла и вулгарна": Войната между Габи Бланко и Мони Зенгинер се задълбочава
Треньор с кауза: Тед Ласо посети Белия Дом, за да говори за менталните проблеми
Бившата приятелка на Бед Бъни го съди за 40 милиона долара
Какво ще бъде изпитанието в "Един за друг" тази седмица?
Хвана автомата: Tattstoner заменя секс видеата с киното?
"Той е срамежлив": Габриела от "Ергенът" се жалва от Евгени, намекна, че всичко е нагласено
По българи не си пада: Зара от Big Brother вдигнала тайна сватба, смени си фамилията
"Не бих се задоволила с малко любов": Алекса Ангелова в първото си и най-откровено интервю
10 години по-късно: Джеръми Скот се оттегля от Moschino
Хваната в крачка: Ето как точно Мони Зенгинер си изкарва прехраната
Секс на френските Алпи: Мария Бакалова и Валери Григоров на луксозна ваканция
Джимин от BTS издаде втория си самостоятелен сингъл, какво се случва с другите от групата?
ТОП 5 БГ модели, които пробиха на световния подиум: Бойка Матова, Кристина Милева и още
А ти може да бъдеш на нейно място! Мишел Йео - от момиче на Бонд до "Оскар" за главна женска роля
Тейлър Суифт започна световното си турне, издаде четири нови песни
"Изневерявали са ми": Ирина Карабаджак разочарована от любовта, но продължава да я търси
Отказва ли се от музиката? Били Айлиш дебютира като актриса
101 рози за послушни адвокатки: Кристина натри носа на Ергена
Красавицата на "Един за друг": Сексапилната Вики и нейните най-горещи снимки
"Става за приятел": Още една от "Ергенът" пропищя, Евгени бил още само момче
Изненада! Тина и Миро от "Един за друг" в очакване на първото си дете