VBox7 logo

Страдате ли от дефицит на Витамин C? 6 признака за това

6 817 30.08.2019

Витамин С като че ли е един от най-популярните и лесно достъпни по аптеки и дрогерии витамини. Майките ни го даваха, когато боледувахме, а киселият му вкус направо ни просълзяваше по съвсем естествен начин.

Но витамин С трябва да бъде приеман редовно, като част от хранителния ни режим, защото виските му нива могат да доведат до неприятни проблеми.

Как да разпознаете липсата на витамин С в тялото?

1. Венците са чувствителни и кървящи

Витамин С е от фундаментално значение за здравите венци. Хроничният недостиг на витамина дори може да доведе до гингивит. За здрави венци необходимата доза е 75 мг на ден за жени и 90 мг за мъже. Ако пушите, добавете по още 35 мг на ден.

2. Лесно се наранявате и раните ви зарастват бавно

Ако често имате синини, които дори не знаете откъде да се появили, има голяма вероятност да не ви достига вит. С. Ако не искате да пиете хапчета, може да добавите цитрусови плодове и зеленчуци в дневното си меню. Просто тялото ни се нуждае от витамина, за да произвежда колаген.

3. Пада ви косата

Преди да дадете много пари за професионални продукти за коса, пробвайте да пиете вит. С. Добър вариант са кивито и броколите. 

4. Болят ви ставите

Това е изклчително популярна болка при дефицит на вит. С. Причината за това е, че той е силен антиоксидант, чиято липса може да доведе до възпалителни процеси и болка в ставите. 

5. Боледувате постоянно

Ако често имате хрема, кашляте, кихате или дори вдигате температура, вероятно имунната ви система е изтощена. И тук вит. С може да ви помогне.

6. Чувствате се уморени 

На всеки му се е случвало - спим достатъчно време през нощта, но през деня сте уморени. Това е сигурен знак за липсата на вит. С и кафето няма да ви намери.

Източник thumbnail: AndreaObzerova/NatchaS/iStock

6 817 30.08.2019

Още от Уеб Цитати