VBox7 logo

Презервативи, превръзки, елхи... Най-странните неща, забранени в Северна Корея

10 616 15.11.2019

Интересът към Северна Корея расте много бързо. Държавата се е превърнала в остров, защитен от влиянието на Запада от своя лидер и силната си армия. 

Интересът към Северна Корея обаче не е само като туристическа дестинация. Хората извън тоталитарната държава провяват интерес и към начина на живот на местните. Севернокорейците имат редица забрани, с които са принудени да се съобразяват. Ето и някои от тях:

1. Западната мода

Модерните на Запад дрехи и техният дизайн са забранени от севернокорейския лидер. Причината за това е опит да се спре влиянието на западната култура, която се прокрадва в съседен Китай, с който държавата има сравнително топли връзки.

Виж още: Севернокорейският iPhone е факт! Танковете могат да му завидят на мощта!

2. Прически

В държавата са разрешени само 18 вида прически за жени и 15 за мъже. Никоя от тези прически не позволява боядисване на косата, затова е и почти невъзможно да се намери боя за коса в магазините в Северна Корея.

Виж още: Северна Корея, каквато не сте я виждали! Забранените снимки на туристите

3. Дамски превръзки

Продукти за дамска хигиена като тампони и женски превръзки за еднократна употреба не се предлагат в Северна Корея. Вместо това жените използват такива за многократна употреба. Това всъщност звучи напълно в съзвучие с модерните зелени идеи.

Виж още: Какво е да си жена в армията на Северна Корея? Един шокиращ разказ

4. Презервативи

Всички видове контрацептиви в Северна Корея са забранени. Да се намери презерватив, е изключително трудно там. Затова кондомите са любим подарък за всички местни.

5. Коледни елхи

Официално Северна Корея е атеистична държава. Всички форми на религиозни практики са забранени или следени от държавата. Затова и няма как да си купи човек елха или декорация за нея.

6. Модерни комуникации

От население от 15 млн. души едва 1 млн. имат мобилни телефони в Северна Корея. Те обаче не могат да се обаждат на номера извън чужбина. В чужбина могат да се обаждат само туристите в държавата, като дори и техните разговори често са подслушвани.

7. Пътувания в чужбина

Това като цяло е нарушение на човешките права, но в Северна Корея е така. Причината е чуждото влияние, а и огромната вероятност "туристите" да не се върнат в Северна Корея изобщо.

Източник thumbnail: alexkuehni/enigma_images/SrdjanPav/iStock

10 616 15.11.2019

Още от OMG Facts