VBox7 logo

Ако някой във филма пие мляко, режисьорът ви дава жокер! Ето и значенията на напитката

3 736 08.01.2020

Всичко във филмите, които гледаме, има някаква цел, предназначение и е предварително обмислено, преди да се появи в сцената. Всеки малък детайл има своя смисъл. Това важи с особена сила за напитките във филмите. Забелязали ли сте, че в някои филми героите пият мляко. Е, има специален термин в кинематографията, "ефектът на млякото".

Става въпрос за трик, който режисьорите използват, за да задържат вниманието на зрителите, а и за да дадат някой жокер за героя, който пие млякото. Е, какво означава?

Виж още: Най-гадните неща, които преживяха актьорите от ''Игра на тронове''

Възрастен, който пие мляко

Вероятно повечето от вас си спомням Жан Рено във филма на Люк Бесон "Леон". Той там играеше ролята на професионален убиец, но пък пиеше мляко - символ на детското и чистотата. Внушението тук е, че героят е все още дете отвътре, душата му е чиста, просто се крие зад корава обвивка.

Виж още: 10 г. след края на ''Листопад'': Ще познаете ли актьорите от сериала днес?

Лошият, който пие мляко

В "Няма място за старите кучета" Антон Чигър, Хавиер Бардем в ролята, влиза в жилището на своята жертва, грабва бутилка мляко без разрешение и пие. Млякото символизира комфорта, уюта на дома и в случая създава ужасяваща атмосфера - лошият нахлува в свещеното, в дома, и руши сигурността.

Виж още: Заради омраза: Никога няма да видите тези актьори заедно!

Подчертаване на младостта

Това е най-очевидният трик. Ако режисьорът иска да ни покаже колко млад е героят, изборът на напитката е очевиден. Така например Леонардо ди Каприо в "Хвани ме, ако можеш", се представя за възрастен, използвайки чара си. Но когато стюардесите го питат каков иска да пие, той казва "мляко". Подобно е и в "Портокал с часовников механизъм" - главният герой на Кубрик е тийнейджър, пиещ мляко. По този начин се подчертава, че целият хаос, се създава в крайна сметка от деца.

Виж още: Всички помним ''Дързост и красота''! Ето с какво се занимават и как изглеждат актьорите днес

Източник thumbnail: RossHelen/AaronAmat/George Marks/iStock

3 736 08.01.2020

Още от OMG Facts