Кажи ни за кой град говорим и ще ти кажем до колко познаваш България!

4 814 07.02.2019

Quizz Box

Подготвили сме ви няколко въпроса, с които лесно ще разберем доколко познавате България. Във всеки от тях ще опишем нещо характерно за определен град, а вие трябва да ни кажете кой е той.

Е, да започваме!

Въпрос 1 / 7

Годината е 1877 г.: След изтощителна за местното население обсада, руската и румънската армия, ръководени от генерал Тотлебен, сломяват съпротивата на османската армия и градът е освободен. Кой е този град?

Въпрос 2 / 7

След Освобождението е наричан "българският Манчестър". Днес там се намира единственият в света музей на хумора и сатирата. 

Въпрос 3 / 7

Зимата на 1947 г. е рекордно студена. Но в този български град измерват най-ниската температура на територията на България: -38,3 градуса.

Въпрос 4 / 7

През 1981 г. това населено място става град. Родно място е на дългогодишния лидер на БКП и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Въпрос 5 / 7

Поетът Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище в този град. По-късно наричат училището на името на Вапцаров.

Въпрос 6 / 7

Градът е опожарен, разграбен и напълно унищожен през 1877 г. След това се възстановява от основни и днес улиците му са напълно прави.

Въпрос 7 / 7

Името на Йордан Йовков неизменно се свързва с този град. Там той живее едва 10 години, но градът и районът се превръщат в неговото постоянно творческо вдъхновение.

Още от Quizz Box