VBox7 logo

nunouzomaki

Crysis 3 излиза на 30 февруари и ще е най-яката игра правена от Crytek.
Crysis 3: първи поглед

Crysis е име, което не се нуждае от представяне. Оригиналната игра на Crytek взриви гейм индустрията със своите визуални качества, а продължението
й затвърди силата на марката и на едноименния CryENGINE. Година след като Crysis 2 се появи на пазара милиони геймъри вече тръпнат в очакване на третата част от серията.

И тя ще дойде

По Crysis 3 се работи вече малко над 14 месеца и от нея се очаква да бъде "една от най-амбициозните игри, които Crytek е правило някога", с гордост изтъква шефът на творческото развитие в студиото Расмус Хьоенгаард. По думите му най-новото от поредицата ще бъде "върхът на всичко с марката Crysis".

Това определено е амбициозно твърдение, но едва ли имаме причина да го посрещнем с недоверие. Затова нека заедно направим първите си стъпки в Crysis 3 и нейната история.

А тя отново започва с Prophet

Помните ли Prophet? Героят от първата част, който се появи за малко и в Crysis 2, където отстъпи място на Alcatraz. В предстоящата игра той отново ще бъде главно действащо лице, макар че някъде между двете части нещо се е объркало и съзнанията на Prophet и Alcatraz сякаш са се слели. Звучи объркано, но Хьоенгаард обещава, че всичко ще си дойде на място в Crysis 3.

Извън това събитията в играта стартират цели 20 години след края на Crysis 2. Нашата планета все още е сцена на драматично нашествие на зловещата извънземна раса Ceph. Нейните представители са в конфликт със също добре познатата ни частна военна корпорация CELL, която се опитва да овладее технологията на извънземните. За Ceph всичко е ясно - ресурсите на Земята са единственото, което ги интересува; хората са дребен страничен проблем.

Едва ли ще сбъркате, ако предположите, че именно на вас в ролята на Prophet се пада тежката задача да спре и едните, и другите. Спасяването на планетата е основна задача за нашия герой, но успоредно с това той има и доста по-лична мисия - да отмъсти на онези, които го атакуваха в предните части и избиха екипа му. Този персонален кръстоносен поход си има своите предимства. По думите на Crytek този път Prophet ще бъде ловеца, а не плячката.

Ню Йорк, отново

За третата част на играта тропическата джунгла отново остава на заден план, тъй като действието пак ще се развива в Ню Йорк. В същото време обаче мегаполисът изобщо не изглежда по начина, по който го оставихме в Crysis 2. CELL е изградила огромна структура, наречена Nanodome над големите градове, чиято задача е да сдържа в границите си остатъците от силите на Ceph. В същото време под покрива на Nanodome Ню Йорк се е превърнал в истинска оранжерия. Растителните процеси протичат ускорено и опасан в зеленина, огромният град прилича на истинска градска джунгла.

Първите кадри от играта, които Crytek показа, ни пренасят в наводнения Chinatown, който практически прилича на едно голямо тресавище. Създателите на шутъра обещават, че в Crysis 3 ще има цели седем отделни територии, които ще представляват най-разнообразен терен - от опустошен градски пейзаж през обширни ливади до каньони.

Подход по ваше усмотрение

Както в предната част, Crysis 3 отново ще предлага различни начини, по които може да подходите към дадена бойна ситуация. Расмус Хьоенгаард нарича това "AAA: Assess, Adapt and Attack". Като правило, в началото на всяко ниво ще се озовавате на относително висока позиция, от която ще може да огледате заобикалящата ви територия и да изработите план за действие.

Стелтът отново ще бъде важен елемент и по всичко личи, че този път за него ще бъде отделено повече внимание. Най-важната придобивка в това отношение е вашия лък и стрели. На пръв поглед това въоръжение изглежда доста странно в сравнение с високотехнологичния арсенал, който се появява навсякъде, но предимствата са неоспорими. Когато стреляте с лъка не нарушавате своето прикритие (т.нар. cloak mode); използвайте всяко друго оръжие и ще трябва да кажете "сбогом" на незабелязаното придвижване.

Оръжия за всеки

Войниците на CELL също ще имат някои нови и доста интересни оръжия като прототипа Typhoon - автомат, способен да изстреля 500 куршума за една секунда. В кратко геймплй демо, пуснато от Crytek обаче се вижда, че за да повалите едно извънземно ви е необходим половин пълнител от автомата, докато същия ефект се постига само с една прецизно насочена стрела.

Последната интересна характеристика е възможността да използвате и оръжията на Ceph, които обикновено са свързани с ДНК кода на своя собственик (Расмус Хьоенгаард ги сравнява с оръжията от филма District 9). За щастие вашия Nanosuit е хибрид между човешка и извънземна ДНК, така че спокойно може да се обслужите и с това, което оставят враговете ви. Засега успяхме да видим само едно оръжие на Ceph - хибридния Heavy Mortar, който изстрелва както плазмени гранати, така и малки ракети. Интересно е, че оръжията на извънземните не могат да се презареждат, така че не може да разчитате твърде дълго на тях.

Nanosuit 3.0

Както винаги, вашият костюм ще бъде голямата звезда на играта. Традиционният му капацитет за бързина, сила и невидимо промъкване е запазен, но освен това чрез Nanosuit ще може да хаквате и различни електронни обекти. Създателите на играта признават, че предпочитат да направят процеса на хакване максимално опростен, което на практика означава, че вместо традиционните мини-игри всичко май ще се свежда до изчакването на определено време преди да може да поемете препрограмирате някоя картечница, например.

Засега това е практически всичко по-интересно, което знаем за Crysis 3, но с напредване на времето със сигурност ще научим много повече подробности за амбициозният проект на Crytek.

cool bg