sceptic

Скептик, рационалист, атеист.

Скептицизмът е позиция, при която се поставят под съмнение твърдения с липсата на емпирична основа. Насърчава критичното мислене и се опитва да опонира на твърдения, при които липсват доказателства.

/> Рационализъм е философско течение, доктрина, която учи, че истината може да бъде открита най-вече и преди всичко чрез разума и анализа на фактите, а не чрез вяра и религиозни учения.

Атеизъмът е система от възгледи, която отхвърля духовното и религията като цяло. Един от основните постулати на научния атеизъм е, че религията и науката са взаимноизключващи се феномени. Вярата в Бог и вярата в безсмъртието на човешката душа, атеизмът счита за човешко творение.

Скептицизмът опонира на:

- конспирации, без доказана обосновка

- всякаква форма на религия, паранормални явления, богове, чудовища, демони, ангели, архангели, секти, братства, летящи чинии, тенджери, гевгири, черпаци, житни кръгове, кръгове от люцерна и папур, квадрати от храсти, духове, полтъргайст, дракони, лами, рептили, тъмни сили

- врачки, астролози, нумеролози, ясновидци, гледачки, гадатели, баятелки, магове, гледащи на фасул и леща, чародейци, хора с трето око, енергийни зомбита и вампири

Скептицизмът насърчава:

- критично мислене
- рационално мислене
- каквото и да е мислене, стига черепната кухина да не е празна
- оценка на доказателства

bg
Инфо