По международните стандарти сме за ТРОЙКА на матурата по БЕЛ 📉

1 084

Автор: Зорница Костадинова

My Impact

По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски писаха тази година зрелостниците на първия задължителен изпит по български език и литература 📚.

За зрелостниците, избрали да пишат есе на матурата, темата беше "Мълчанието - сила или безсилие" 🤔.

По-голямата част от мненията гласят, че дванадесетокласниците изобщо не са се затруднили на матурата 📝. Било им е лесно и са много доволни от темите за есе и интерпретативно съчинение 😊. Дали е така наистина? 🤷‍♂️

Оказва се, че по международните стандарти сме за тройка на матурата по български език 🎓. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език ❌. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти 👨‍👩‍👧‍👦.

Средният резултат на правилните отговори на въпросите, свързани с правопис, е 54 на сто, а при граматичните задачи – 57% 📊. Това по международните стандарти за езикови тестове се равнява на оценка, близка до кръглата тройка, докато у нас прагът за вземане на изпита е едва 30 на сто верни отговори, коментират крайно тревожните си наблюдения организаторите ⚠️. Тази тройка обаче си я пишем на цялото общество, защото се неглижира спазването на стандарти и критерии, и то на всички равнища, смятат те 🏫.

В продължение на 50 дни в една от най-актуалните сред Gen Z социални мрежи – Threads, се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало 📱. То беше насочено специално към завършващите дванадесетокласници и повишаване на резултатите от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература 🎯.

Целта на начинанието беше този нестандартен допълнителен ресурс за подготовка да подпомогне работата в клас на учителите, за да се преодолее непрекъснато падащото равнище на грамотност сред младежите 🎓. Една от ясните индикации за главоломния спад е, че миналата година средният резултат слезе под 4,00, а слабите оценки бяха почти 18% 😱.

Път към промяната 🛤️

Създателите на помагалото се надяват, че въпреки нерадостните констатации за равнището на грамотността, то е подкрепило тези, които са осъзнали нуждата да подобрят знанията си и са го използвали 🙏. На всички езикови задачи в рамките на кампанията се даваха отговори и обяснения, а също така бяха посочвани статии в сайта „Как се пише?“, където се разясняват конкретните правила 📖.

Дигиталното помагало успя да се интегрира безпроблемно в контекста на Threads и младите хора там го припознаха и започнаха активно да го използват, споделят наблюденията си инициаторите 📲. Интересните визуални материали – и онлайн, и в градската среда, които бяха използвани, привлякоха вниманието на обществото и помогнаха да започнем разговор за проблема на национално ниво, убеден е Иван Ланджев 🗣️. „Помагалото таргетира самите зрелостници, но диалогът за грамотността и успеха от матурите е, разбира се, много по-обширен. И каузата е на всички“, казва той 🌍.

Начинанието се радва на подкрепа от публични личности с многобройните споделяния, споменавания, статуси от известни журналисти, инфлуенсъри, артисти и писатели 🌟. Ключов творчески материал в кампанията беше провокативно видео с участието на Михаил Билалов, което събра 1 милион гледания в различните платформи, а зрелостниците го разпространяваха и под формата на забавни и креативни мемета 🎥.

Във всекидневните анкети се включваха голям брой участници, който достигна до 3500 за някои от упражненията – сериозно число, като се има предвид колко трудно се провокира активност по отношение на грамотността напоследък 📈.

Какво грешим най-много? ❓

Едно от най-плашещите наблюдения в рамките на инициативата, което, за съжаление, не е изненада, е, че избягваме да се ангажираме с решаване на сложни задачи 🚫. Това става много ясно видимо, ако погледнем участието в анкетите, обясняват те 📋. Когато верният отговор в задачата се избира само от четири отделни думи, се включват значителен брой потребители в социалната мрежа 🌐. Ако обаче има четири отговора, всеки от които е цяло изречение, броят на участниците спада с три четвърти 😕. Неспособността да се осмисли изречението и липсата на концентрация се потвърждават от факта, че много често участниците в анкетите не забелязват частицата НЕ, изписана с главни букви, която индикира, че се търси в кой от посочените отговори няма грешка ❌.

Прилагането на пунктуационната норма е крайно разколебано и е трудно да се откроят конкретни правила, които не са научени 📌. При правописа положението е сходно, но могат да се дадат някои примери 📋. 42% от анкетираните например не знаят, че думата порасна се пише без „т“, 76 на сто не са наясно с правописа на заимствам и добавят едно излишно „в“ отпред 📝. 51% смятат, че се пише маниЯк вместо правилното маниАк 🤦‍♂️.

Само 30% от хората знаят, че трябва да се членува първата дума в съставно собствено съществително име, например в изречението Министерският съвет прие решение 🤔. При граматичните правила се забелязва и неяснота относно правилната употреба на деепричастията 📚. Сериозно затруднено е усвояването на правилата за използване на бройната форма (десет автомобила, но десет приятели), което се вижда и от статистиката на сайта „Как се пише?“ – те са търсени по-често от тези за пълния и краткия член например 📊.

За да станат знанието и грамотността отново ценени, за да повишим бала и да спрем да сме тройкаджии като социум, трябва всеки да направи нещо в своята сфера на влияние – независимо дали това е семейната среда, училището, работното място или публичните изяви, смятат организаторите 💪. Колкото повече авторитетни и популярни личности се включат в общата ни кауза, толкова по-голяма вероятност имаме за успех 🌟.

 

Източници:

Как се пише 📘

DarikNews 📰

 

 

 

 

 

Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Берлин- Европейската парти столица, или където животът не спира!🤩💥
Забавни (и смислени) начални фрази за онлайн дейтинг!
Рангел Бизюрев се изправя пред съда за убийството на Димитър от Цалапица
Нарушени ли са авторските права на творците за тренирането на генеративен изкуствен интелект💥⭐
Най-опитният пилот в света РАЗКРИ зловеща тайна!😱
Бивша БГ Onlyfans моделка ОТРЕЧЕ, че е бременна!
Youtuber- геймър разговаря с интелигентни NPC-та!🤩💥
Най-странният плаж на света! 😲
Отровна градина, в която всяко растение може да те убие?
Wiz Khalifa чака МОМИЧЕНЦЕ!
Къде по света хората плащат най-високи данъци?🤑🧐
Защо хората се евакуират заради бетон🧐
Вижте кои са най-секси футболистите на Евро 2024!⚽😍
Бременна съм! Как да кажа на шефа
Черната кутия на човечеството!
Youtuber прекара 100 часа в РЕАЛНО GTA !😱😲😱
Учените смятат, че извънземните може вече да са на земята! 👽😱😲
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
MrBeast си направи клонинги?
Кой е мистериозният човек от концерта на Тейлър Суифт??
Бременна ли е TattStoner??
Нетрезви деца, упоени от балони с райски газ – какво се случва в детските дискотеки у нас
Трият профили в социалните мрежи в Китай, ако демонстрирате луксозен начин на живот💲😱
Трагичната история на обичан актьор от „Семейство Симпсън“, който бе брутално убит от съпругата си😲
Индийска история с български режисьор и награда от Кан🤩🎬
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Tози град е дом на рядък феномен!🤩💥
Модерните градове, построени върху древни руини🤩💥🤩
Футбол и високи скорости! Добре дошли в дома на класиката BMW в Мюнхен
Как ПРОМЯНАТА на ДУМИТЕ променя и мислите ти?🧐
Какво е отворена връзка?🧐
Заразени с ХИВ след „вампирско лице“ в нелегален спа център!🧐😲
Как изкуственият интелект може да помогне на хора, изпитващи самота🧐😫
Изкуственият интелект е СЕКСИСТ? 😡
30 бизнеса, които можеш да стартираш от дома си!🤩🧐