VBox7 logo

Как да останем здрави и в стресовите ситуации? Лесни и работещи трикове за всеки

2 054 25.11.2019

Да си признаем - колкото и да сме наясно с щетите, които нанася стресът на тялото ни, трудно е да го ограничим. И тук не става въпрос само за проблемите на работното място. Тапърва започва подготовката за коледните празници, която със сигурност ще повиши стойностите на стресовите хормони.

Така да се каже, стресът е неизбежен. Как обаче можем да съхраним максимално здравето си в такива ситуации? Ето някои съвети по темата!

Хранете се добре

Често в стресови ситуации хапваме, колкото да не сме гладни, а и не обръщаме внимание на храната. "Когато сме под стрес, често консумираме богати на захар храни и напитки", коментира диетологът Азмина Джовинджи. Така се вдига серотонинът, а тялото се чувства по-добре, но за малко. Диетолозите съветват да отделим достатъчно време за хранене и да го направим на различно от бюрото в работата място. 

Виж още: Здравословно ли е ''здравословното''? 5 опасни мита

Тренирайте

Много от нас са убедени, че фитнесът е скучен, а и че нямат време за нищо друго - йога, кросфит, пилатес. Въпреки това е хубаво да намерите време, защото тренировките намаляват нивата на стреса. 

Виж още: Никога не пестете от тези храни! Може да заплатите със здравето си!

Потърсете професионална помощ

Ние, българите, имаме едно наум, когато чуем, че някой ходи на психолог. Но тази професия съществува и е съвсем нормално да отидем при професионалист, с когото да поговорим. Помнете, всичко е направено за хора!

Виж още: Методът ''4-7-8'', по който интернет полудя! Или как да заспим за 60 секунди

Спете добре

Знаем, че звучи лесно да се каже, но това е сигурен начин да се справите със стреса. Сънотворните обаче са нож с две остриета. Пийте ги, само ако сте се консултирали с личния си лекар. И помнете, че са временно решение.

И помнете...

Работата не е всичко! Живеем в общество, което издига работата и професионалната позиция в култ. Ако стресът на работното място ви идва в повече, си задайте въпрос - колко точно ви пука за проблема на работата. Не забравяйте, че всяка емоция се отразява на здравето ви в перспектива. 

Източник thumbnail: JANIFEST/Deagreez/Yuri_Arcurs/iStock

2 054 25.11.2019

Още от Кaк дa