VBox7 logo

Никога не пестете от тези храни! Може да заплатите със здравето си!

9 972 29.10.2019

Храната, която поемаме, има пряк ефект върху здравето ни. Именно затова качествената храна и подборът ѝ трябва да заемат немалка част от здравословния начин на живот на всеки активен човек. 

Дори и да се опитвате да пестите пари, има някои неща, за които си заслужава да дадете повечко пари. И това не са шампанско и хайвер, а съвсем нормални продукти, които консумираме всеки ден. Кои са храните, от които не трябва да пестим? И Защо?

Виж още: Здравословните навици, които ни вредят! Спрете ги веднага!

1. Свежо и висококачествено месо

По-скъпото месо в малките месарници често е по-вкусно, но и по-здравословно. Това в супермаркетите най-вероятно съдържа повече вода, а вероятно и животното е било хранено само с фуражни смеси. Когато избирате месо, гледайте да е прясно отрязано, сухо и да има чист, червен цвят. 

Виж още: Фитнес гуру развенчава митовете за диетите! Как да се храните, за да отслабнете?

2. Шоколад

Качественият шоколад се прави от качествени съставки и винаги е скъп. По-евтините се правят предимно от захар, палмово масло и други добавки с малко количество какаова маса и масло. Тяхната текстура не е приятна и шоколадът не се топи в устата. Най-добре си вземете такъв с по-високо съдържание на какао и по-малко захари. По-скъпият със сигурност и ще е по-здравословен.

Виж още: Здравословно ли е ''здравословното''? 5 опасни мита

3. Пресни плодове и зеленчуци

Има плодове и зеленчуци, чийто успешен добив съвременната индустрия си гарантира с много пестициди. Такива са например прасковите, ягодите, спанакът. Ако искате да се храните здравословно, със сигурност знаете какъв фактор са плодовете и зеленчуците. Затова по-добре заложете на био земеделието, за да сте сигурни, че наистина се храните здравословно.

4. Дива риба

Темата с рибата е доста деликатна. Там трябва да се проверява внимателно зоната на улова, но и тя да е приемлива, пак не се знае на какви метали е богато месото. Затова е хубаво да се взима риба, която е не е развъждана в рибарници. Така със сигурност нивата на желязо и цинк ще бъдат по-ниски. Месото ще бъде по-качествено и с по-малко мазнини. 

5. Студено пресован зехтин

Знаят се качествата на маслиновото олио, както и на студенопресованата му версия. Тя не е третирана с химикали, а и съдържа много витамини и минерали. Освен това подпомата нормалния баланс на масните киселини в тялото, за разлика от слънчогледовото олио. 

6. Мед

Цените на меда в магазина варират според марките, разфасовките, произхода... Суровият мед е скъп, но не е обработван, пастьоризиран и обогатяван с каквото и да било. Това е чист продукт, за който си заслужава да платите повече, но и ще се сигурни, че ще получите повече.

Източник thumbnail: momnoi/Lisovskaya/LanaSweet/iStock

9 972 29.10.2019

Още от OMG Facts