VBox7 logo

От днес: България е в извънредно положение! Какво означава на практика то?

14 983 13.03.2020

България официално въведе извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус у нас. В този случай Конституцията ни предвижда временно да може да се ограничат някои права на гражданите. Какво значи "извънредно положение" днес? Въведеното днес извънредно положение влиза в сила от 13 март и ще продължи до 13 април. 

Виж още: За коронавируса трезво и рационално от д-р Наум Шопов: Колко точно е страшна болестта?

На първо място е важно да спазваме дисциплина, както и препоръките на отговорните официални лица - местна власт, министерства, кризисен щаб. Всякакви въпроси относно коронавируса може да задавате денонощно на разкрития от министестровото на здравеопазването телефон - 02 807 87 57.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Yoko & Ove (@yoko_ove_de) on

Въведеното извънредно положение означава, че закони ще могат да се приемат по-лесно и бързо, но пък ще са в сила в рамките на извънредното положение. Четвъртък вечерта вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че сред първите закони, които биха били въведени, ще засягат свободата на придвижване и пътуване. 

Виж още: Заради коронавируса: Пратили по спешност наша поп-фолк певица във ВМА!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Стюардесса Юленька 🛩👠❤️ (@yuliamazuretti) on

Най-засегнати се очаква да бъдат хората, върху които е наложена карантина. Въпреки че и сега законът предвижда мерки при неспазването ѝ, полицията ще може принудително да изолира хора в здравни заведения. За неспазващите карантина е предвидена и парична глоба. 

Виж още: Кризата с коронавируса - видяна от Нострадамус, Ванга и гадателката на Берлускони! А лечението?

С наложеното извънредно положение ще могат да бъдат затваряни игрални зали, кина, клубове, заведения, макар че за момента това вероятно няма да се случи. 

Виж още: Защо Том Ханкс обяви, че е болен от коронавирус именно с ръкавица?

В рамките на София ще бъдат затворени публични места като театри, кина, галерии, детски клубове и всякакви други видове клубове, концертни зали. Затварят се всички периодични и временни пазари.

Източник thumbnail: iStock

14 983 13.03.2020

Още от Social Virals