VBox7 logo

Помелото е кралят на зимата! 5 причини да го ядем редовно!

1 393 28.11.2019

Помелото е един от най-характерните за зимата цитруси в последно време. Самият плод идва от Азия и много прилича на грейпфрута по не една или две характеристики.

Помелото е изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти и е чудесно допълнение на всяка идея. Но нека влезем в детайли. Какви са ползите за здравето от този цитрус?

1. Хранителни вещества

Помелото е страхотен източник на Витамин С, който е страхотен помощник на именната система. В него има и много калий, който пък регулира баланса на течности в тялото, както и кръвното налягане.

Виж още: Храните, с които да се сбогуваме през 2019-а в името на здравето

2. Фибри

В едно помело има поне 6 грама фибри. Препоръчителният прием на фибри за възрастен човек е 25 гр. на ден. Ако имате проблеми с нередовен стомах, заложете на помело. Има и други бонуси - подобрява костната плътност, мозъчната дейност и е страхотен защитник от някои хронични заболявания.

Виж още: Никога не пестете от тези храни! Може да заплатите със здравето си!

3. Помага при отслабване

Помелото съдържа едва 230 kcal, което е доста малко за толкова голямо количество храна. Ако целите ви са да сте в калориен дефицит, е задължително да го вкарате в менюто си. 

Виж още: Чиста храна - здраво и красиво тяло! Някои работещи съвети при пазаруване

4. Антиоксиданти

Плодът е богат на антиоксиданти, които пазят клетките от всички злини, които могат да им нанесат свободните радикали. Освен това помелото има противовъзпалителен ефект, подобно на доматите. 

Виж още: 5 ситуации, в които да се разплачете, е най-добре за здравето ви!

5. По-здраво сърце

Помелото понижава нивата на холестерола и триглицеридите - два от показателите, най-често свързани с болестите на сърдечносъдовата система. 

Източник thumbnail: mammuth/grau-art/iStock

1 393 28.11.2019

Още от OMG Facts