VBox7 logo

5+1 съвета как да излъжем ума и да откажем цигарите

3 159 15.03.2019

Трудно е да се намери пушач, който да не е пробвал поне веднъж да спре с вредния навик. Но никотиновата зависимост не случайно е наречена "зависимост". 

Събрахме някои съвети, които можете да ги предложите на близък пушач или пък да се възползвате и вие, ако искате да спрете цигарите.

1. Малките стъпки

Определете момента, в който ще изпушите последната си цигара. Изберете период, в който нямате стресови ситуации като смяна на работно време или изпити. 

2. Околната "среда"

Изчисте дома си. Изхвърлете всички пепелници, запалки и цигари, които имате. Ако живеете с пушачи, помолете ги да проявят разбиране и просто да не пушат, докато сте наоколо.

3. При нужда

Ако имате да изпушите цигара, просто пийте вода. Поне в началото не пийте и кафе, защото кафето и цигарата, както знаем, са най-добри приятели. В началото, когато се увеличи апетитът ви, изберете здравословни алтернативи. 

4. Похвалете се

Кажете на приятели, направете публикация в социалните мрежи. Нека всички знаят, че сте спрели цигарите. Ще се почувствате засрамени, ако запалите цигара и в крайна сметка другите разберат. Срамът е наистина силен мотиватор. 

5. Анализирайте

Пробвайте да анализирате ситуациите, в които ви се пуши. Пробвайте да ги избягвате. Изчакайта, ако ви се пуши. Дайте си 5 минути и направете нещо, с което да се разсеете. 

Бонус: Сблъскайте се с реалността

Отидете в някоя белодробна болница и поговорете с хората там. Както пациентите, така и лекарите. Нека техните разкази ви шокират.

Източник thumbnail: pixabay.com

3 159 15.03.2019

Още от Храна и тренировки с любов